Julkaistu 20.11.2020 0          

Yrittäjät: Kuntien korvattava suojautumisen kustannukset yksityisille palveluntuottajille

- Valtio on luvannut korvata täysimääräisesti kunnille koronapandemiasta aiheutuneet lisäkustannukset. Korvausten ansiosta monen kunnan ennustettu tilinpäätöksen alijäämä muuttuu jopa ylijäämäksi. On hämmästyttävää, että kunnat eivät kuitenkaan ole maksaneet alihankkijoilleen niille kuuluvaa osuutta koronaviruksen aiheuttamista lisäkustannuksista, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala ihmettelee.

Jotta koronaviruksen leviämistä voitaisiin torjua, sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee, että kunnat ja sairaanhoitopiirit huolehtisivat siitä, että palveluntuottajalla on asianmukaiset välineet, myös suojaimet. Niiden tulee sisältyä palveluntuottajien kanssa tehtyihin hankintasopimuksiin. Mikäli näin ei ole, sopimukset pitää neuvotella uudelleen siten, että niissä sovitaan henkilösuojainten kustannusten korvaamisesta. 

Suomen Yrittäjien ja sen sote-alojen toimialajärjestöjen mukaan on välttämätöntä, että jokainen kunta korvaa koronavirukselta suojautumisen lisäkustannukset niille palveluita tuottaville yrityksille ja yhdistyksille. Suomen Yrittäjiin kuuluu 14 sote-alan toimialajärjestöä.

Valtio on hoitanut osuutensa, mutta kunnat eivät

Valtio on korvannut kunnille ja sairaanhoitopiireille koronaviruksesta aiheutuvia ylimääräisiä kustannuksia, muun muassa henkilösuojainten lisääntynyttä käyttöä. Vuoden 2020 seitsemännessä lisätalousarviossa ehdotetaan kunnille yhteensä 750 miljoonan euron ja sairaanhoitopiireille 200 miljoonan euron tukea koronaepidemian aiheuttamien kustannusten kattamiseen.

Tukien tavoite on turvata kuntien peruspalveluita ja auttaa lisäämään koronapandemian hallinnan kannalta olennaisia palveluita sekä varmistaa hallituksen hybridistrategian onnistuminen. Valtio on jo aiemmin tänä vuonna osoittanut kunnille eri lisätalousarvioissa mittavan 1,4 miljardin euron tukipaketin peruspalveluiden turvaamiseksi.

- Valtion tukien tarkoitus ei ole ollut parantaa kuntien taloustilannetta vaan korvata pandemiasta palveluntuottajille aiheutuvia ylimääräisiä kustannuksia, Terveys- ja Sosiaalialan Yrittäjien puheenjohtaja Pekka Riihimäki huomauttaa.

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtajan Ismo Partasen mukaan valtio on osallistunut kiitettävästi koronapandemiasta aiheutuvien lisäkustannusten korvaamiseen, mutta kunnat ja sairaanhoitopiirit sen sijaan eivät ole riittävästi huolehtineet omasta osuudestaan.

Valtio on vuoden 2021 budjetissaan varautunut suojautumisen kustannusten korvaamiseen kunnille edelleen. Tähän perustuen kuntien on syytä varautua oman velvoitteensa täyttämiseen myös ensi vuonna.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa