Julkaistu 29.12.2020 0          

Ilotulitteiden suosio laskussa – suojalasien käyttö lisääntynyt

Tukes teetti joulukuussa 2020 Taloustutkimus Oy:llä kyselyn suomalaisten ilotulitteiden käytöstä. Tutkimuksessa selvitettiin uudenvuoden ilotulitteiden käyttöä, suojalasien käyttöä, ohjeiden lukemista, tietoisuutta sallitusta ilotulitteiden käyttöajankohdasta sekä koronaepidemian vaikutusta ilotulitteiden käyttöön.

Kyselyyn vastanneista useampi kuin joka kymmenes henkilö aikoo ampua ilotulitteita uudenvuodenaattona, kun vuonna 2017 määrä oli joka neljäs. Ikäryhmässä 35–49 vuotta ilotulitteiden ampuminen oli suosituinta ja seuraavaksi eniten 15–24-vuotiaiden keskuudessa.

– Ilotulitteiden suosio on tutkimuksen mukaan selvästi laskussa, sanoo Tukesin ryhmäpäällikkö Kurt Kokko. – Toimialalta saatujen tietojen mukaan ilotulitteiden myyntipisteitä on aiempaa vähemmän. Myös ilotulitetenttejä, jotka ovat pakollisia myyntipisteiden vastuuhenkilöille, on suoritettu huomattavasti vähemmän kuin ennen.

Osa vanhemmista sanoi ostavansa ilotulitteita alaikäisten lasten käyttöön. Tukes muistuttaa, että ilotulitteiden käyttö on kiellettyä alle 18-vuotiailta, joten alaikäiselle ilotulitteita ostava syyllistyy lain rikkomiseen. Kotona tulittaessakaan ilotulitteita ei saa antaa alle 18-vuotiaiden käyttöön.

Ainoastaan 7 % vastanneista sanoi koronatilanteen vaikuttavan päätökseensä ampua ilotulitteita uutenavuotena. Yli puolet heistä, jotka sanoivat koronatilanteen vaikuttavan päätökseensä, kertoi jättävänsä ilotulitteet kokonaan ampumatta vuodenvaihteessa.

Käytä suojalaseja, jos ammut ilotulitteita tai seuraat ilotulituksia

Suojalasien käyttö ilotulitteita ammuttaessa on ollut pakollista yli 10 vuotta. Kyselyyn vastanneista 9/10 aikoo käyttää suojalaseja ilotulitteita ampuessaan, luku on 10% suurempi kuin kolme vuotta takaperin.

– Suojalasien käyttöpakko on mennyt hyvin perille suomalaisille, sillä vuosi vuodelta yhä useampi sanoo käyttävänsä suojalaseja ampuessaan ilotulitteita. Suosittelemme suojalaseja myös ilotulitusten katselijoille, Kokko sanoo. –Tukes ja Suomen Silmälääkäriyhdistys ovat myös vuosia kampanjoineet turvallisen ilotulittamisen puolesta ja kannustaneet ihmisiä käyttämään suojalaseja.

– Suojalasien käyttö vähentää selvästi silmävamman riskiä ja vamman sattuessa sen vaikeusastetta, sanoo professori Tero Kivelä HYKSin Silmätautien klinikalta. Viime vuodenvaihteessa viisi henkilöä sai silmävammoja uudenvuoden ilotulitteista. Heistä neljällä ei ollut suojalaseja. Vuosi sitten ilotulitteista johtuvien silmävammojen määrä oli pienin kahteenkymmeneen vuoteen, jona aikana silmävammoja on tilastoitu.

Lue käyttöohjeet, noudata suojaetäisyyksiä ja tue padat hyvin

Käyttöohjeita lukevien määrä on pysynyt melko samana vuodesta toiseen,mutta vain 1/3 kaikista vastanneista tiesi mihin kellonaikaan ilotulittaminen on sallittua. Tukes muistuttaa, että ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02. Käyttöohjeet kannattaa lukea jo kotona ennen kuin lähtee ilotulitteita ampumaan, jotta ei toimi väärin ja aiheuta vahinkoa itselleen tai muille ihmisille. Ilotulitteita ampuessa pitää muistaa noudattaa suojaetäisyyksiä.

Ilotulitepatoja käytettäessä on tärkeää tukea pata hyvin, ettei se kaadu ja ala tulittaa väärään suuntaan. Lumen puutteessa padan voi tukea esimerkiksi maalla, kivillä tai tiiliskivillä, Kokko neuvoo.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Trans Aarnio Oy

Trans Aarnio Oy

Autokuljetuksia, Kuljetusliikkeitä, Maanrakennusala, Paalutustöitä, Rakentaminen

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

01/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.01.2021


Seuraa meitä somessa