Julkaistu 20.01.2021 0          

Kyberriskit lisääntyvät koko ajan – tunnistatko huijaukset?

Yrittäjä pystyy varautumaan kyberriskien varalle monin keinoin. Tärkeää on esimerkiksi pitää virusturva ajan tasalla, ottaa varmuuskopioita ja luoda turvallisia salasanoja.

Siinä missä tietoturvalla tarkoitetaan tiedon saatavuutta, eheyttä ja luottamuksellisuutta, kyberturvallisuus puolestaan tarkoittaa digitaalisen ja verkottuneen yhteiskunnan tai organisaation turvallisuutta ja sen vaikutusta niiden toimintoihin.

– Aiemmin tietoturvariskit olivat vain digitaalisen maailman puolella, mutta nyt esimerkiksi teollisuuden tuotannon koneet ovat usein kytkettyinä verkkoon. Liiketoiminta on siis yhä enemmän riippuvaista digitaalisuudesta ja riskit ovat sitä myötä kasvaneet, sanoo riskipäällikkö Mikko Suominen LähiTapiola Varsinais-Suomesta.

Suominen painottaa, että yrittäjä pystyy varautumaan kyberriskien varalle monin keinoin. Kannattaa esimerkiksi miettiä, onko yrityksen tietokoneiden ohjelmistopäivitykset ja virusturva ajan tasalla, onko kaikesta olennaisesta varmuuskopioita, ovatko yrityksen käyttämät salasanat turvallisia ja lähiverkko suojattu.

– Yritysten kiinnostus kybervakuutuksiin on ollut kasvussa viime vuosina, mutta sanon aina, että kybervakuutus on vasta se viimeinen keino, jolla voidaan korvata jo syntyneitä vahinkoja. Paras keino on tehdä riittävän hyvin ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, kuten hankkia hyvät virustentorjuntaohjelmistot. Sitä paitsi asiakkaalla pitää olla riittävä tietoturvan taso, jotta vakuutuksen edes saa.

Kyberhuijaukset ovat monimutkaistuneet ja kyberrikolliset tulleet koko ajan taitavammiksi.

Suominen kertoo, että viimeisen vuoden aikana on yleistynyt niin sanottu toimitusjohtaja-huijaus. Siinä rikollinen lähestyy yrityksen rahaliikenteestä vastaavaa työntekijää ja esiintyy yleensä toimitusjohtajana. Tarkoituksena on saada työntekijä maksamaan valelasku tai tekemään muu tilisiirto, joka päätyy huijarille. Taitavimmillaan rikollinen on päässyt murtautumaan firman tietokoneelle ja tekemään laskun niin, että se näyttää lähteneen toimitusjohtajan sähköpostista.

– Tällaiset huijaukset voivat onnistua, jos laskuja ei tuplatarkisteta. Suominen sanoo, että huijaus onnistuu usein inhimillisten virheiden seurauksena.

Siksi yrityksissä olisi tärkeää osata tunnistaa erilaiset huijaukset ja kalastelut ja malttaa olla klikkaamatta epäilyttäviä viestejä tai sähköposteja.

– Kyberrikollisuus ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan, joten kuka tahansa voi koska tahansa joutua kohteeksi. Jos vahinko sattuu, ei kannata jäädä rypemään siinä yksin, vaan hakea nopeasti asiantuntevaa apua.

Heli Nieminen

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

03/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.03.2021


03-liite/2021Liite
to 18.03.2021


Seuraa meitä somessa