Julkaistu 08.02.2021 0          

Varsinais-Suomen Yrittäjät: Sote-uudistusta pitää vielä korjata – alan yritykset huolissaan toimintansa tulevaisuudesta

Sote-uudistus on eduskunnan käsittelyssä. – Hoitoa ja hoivaa ei voi turvata Varsinais-Suomen asukkaille, jos alueen sote-yritykset eivät pääse mukaan tuottamaan palveluita, toimitusjohtaja Hanna Munter Varsinais-Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Jos hallituksen esitys menee sellaisenaan läpi, se heikentää yksityisen palvelutuotannon mahdollisuuksia tuottaa palveluita hyvinvointialueille. Samalla se heikentää työllisyyttä ja elinvoimaa myös meillä Varsinais-Suomessa, Hanna Munter sanoo.

Suomessa sosiaali- ja terveyspalveluita tuottaa tällä hetkellä lähes 20 000 yritystä. Niistä valtaosa on pieniä. Näiden yritysten mahdollisuudet osallistua sote-palveluiden tuottamiseen tulee varmistaa sote-uudistuksessa paremmin kuin nyt esitetyssä mallissa on tapahtumassa. Neljä viidestä sote-yrityksestä työllistää alle neljä henkilöä. Sote-ala työllistää noin 400 000 henkilöä, joista reilu 80 000 työskentelee yksityisellä sektorilla.

Varsinais-Suomen Yrittäjät oli maanantaina mukana järjestämässä verkkotilaisuutta, jossa esityksen ongelmia avattiin. Mukana oli sote-alan yrittäjiä, sote-alan kuntapäättäjiä ja vaikuttajia. Alan pk-yritykset ovat huolissaan toimintamahdollisuuksistaan, mikäli sote-lakiesitys menee läpi.

– Eduskunta alkaa tällä viikolla käsitellä hallituksen lakiesitystä, eli kansanedustajilla on vielä mahdollisuus tehdä esitykseen muutoksia ja varmistaa, että uudistus pääsee tavoitteisiinsa. Perustettavilla hyvinvointialueilla tulee olla mahdollisuus valita myös pk-yrityksiä palvelujen tuottajaksi samalta viivalta. Hallituksen esitys supistaa näitä mahdollisuuksia, Hanna Munter sanoo.

Suomen Yrittäjät vaatii sote-uudistukseen muutoksia:

1. Järjestämislain osaksi velvoittava kustannuslaskennan malli, joka mahdollistaa palvelutuotannon yksikköhintojen vertaamisen.

2. Palveluntuottajille tasapuoliset toimintaedellytykset, ja oikeus organisoida toimintonsa tarkoituksenmukaisella tavalla.

3. Järjestämislaissa järjestäjä- ja tuottajatoimintojen eriyttäminen

4. Palvelustrategian kirjausten tulee tukea monituottajuutta

5. Palvelusetelistä palveluiden saatavuuden turvaava väline

6. Vähäriskinen liiketoiminta tulee kieltää


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

03/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.03.2021


03-liite/2021Liite
to 18.03.2021


Seuraa meitä somessa