Julkaistu 18.02.2021 0          

Luuletko yhä, että kaikki kaupoissa myytävänä olevat tuotteet ovat viranomaisten ennakkotarkastamia ja hyväksymiä?

Tukes teetti syyskuussa 2020 Taloustutkimuksella kyselyn, jossa selvitettiin kuluttajien käsityksiä tuotteiden ja palveluiden turvallisuudesta. Yli 80 % vastaajista arvioi viranomaisten tarkastavan etukäteen esimerkiksi sähkölaitteiden, henkilönsuojainten, ilotulitteiden, lelujen tai lastenhoitotarvikkeiden turvallisuuden.

– Tämä oletus tuotteiden ennakkotarkastamisesta on ihmeen sitkeässä, vaikka esimerkiksi sähkölaitteiden ennakkotarkastukset päättyivät Euroopan Unioniin liittymisen myötä 25 vuotta sitten. Suurella osalla kulutustavaroista (esim. lelut ja lastenhoitotarvikkeet) ei ole ennen EU:takaan ollut viranomaisen tekemää ennakkotarkastusta, kertoo johtaja Tuiri Kerttula Tukesista.

Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä

Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä. Ennakkotarkastusten sijaan viranomainen valvoo markkinoilla olevia tuotteita riskiperusteisesti ja testauttaa sellaisia tuote-eriä, joiden turvallisuudesta tai vaatimustenmukaisuudesta herää valvonnassa epäily.

– Tukesilla ei ole omia testauslaboratorioita, vaan teetämme testit ulkopuolisilla asiantuntijalaitoksilla, esim. Tullilaboratoriossa, Kerttula kertoo.

Valmistajien, maahantuojien ja myyjien on varmistauduttava tuotteen vaatimustenmukaisuudesta ja turvallisuudesta ennen sen myyntiä. Jos tuote osoittautuu vaaralliseksi, myyjän pitää lopettaa sen myyminen välittömästi ja tarvittaessa poistaa tuote markkinoilta, eli jakeluketjun kaikista vaiheista. Vakavimmissa tapauksissa myydyt tuotteet voidaan määrätä kerättäväksi pois kuluttajilta ja muilta loppukäyttäjiltä (takaisinveto). Tällöin yrityksen pitää tiedottaa tuotteen takaisinvedosta tehokkaasti, henkilökohtaisesti tai/ja julkisesti.

Mitä kuluttaja voi itse tehdä?

– Jos huomaat esimerkiksi lehdessä ilmoituksen vaarallisesta tuotteesta, toimi ilmoituksessa annetun ohjeen mukaan ja lopeta tuotteen käyttö, Tuiri Kerttula neuvoo.

– Jos taas huomaat itse, että tuote on vaarallinen, ole ensisijaisesti yhteydessä tuotteen myyjään. Tietoa Tukesin markkinavalvonnassa havaituista vaarallisista tuotteista löytyy Tukesin verkkosivuilta, siellä voit tehdä myös ilmoituksen vaarallisesta tuotteesta.

– EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilatuista tuotteista olen eniten huolissani, Kerttula toteaa. Jos tilaat tuotteita EU:n ulkopuolelta, Euroopasta ei silloin löydy vastuutahoa, jolle tuotteen voisi palauttaa ja jolta voisi vaatia korvauksia. Usein myös tuotteen hinta kertoo jotain myös laadusta.

– Sinulla on kuluttajana valttikortit kädessäsi: omalla ostokäyttäytymiselläsi voit vaikuttaa siihen, millaisia tuotteita markkinoilla on. Harkitse tarkkaan, mitä ostat ja mistä ostat. Voit myös omilla valinnoillasi vaikuttaa itsesi ja läheistesi turvallisuuteen, Kerttula sanoo.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Trans Aarnio Oy

Trans Aarnio Oy

Autokuljetuksia, Kuljetusliikkeitä, Maanrakennusala, Paalutustöitä, Rakentaminen

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

03/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.03.2021


03-liite/2021Liite
to 18.03.2021


Seuraa meitä somessa