Julkaistu 19.02.2021 0          

Ministeri Annika Saarikko vieraili Turussa kuulemassa tapahtuma-alan huolia: ”Lisätukia on tulossa pian”

Yhteinen huoli tapahtuma-alasta puhutti Turussa perjantaina. Kuvassa Jussi Mäkelä (vas.), Annika Saarikko, Pietu Sepponen, Jyrki Hakkarainen ja Hanna Munter. Kuva: Heli Nieminen

Tapahtumat loppuivat, mutta kulut jäivät. Tuet on otettu vastaan kiitollisina, mutta niillä on pystytty kattamaan vain pieni osan tappioista. Sekä järjestäjät että kuluttajat ovat epätietoisia siitä, miten ensi kesään tulisi suhtautua – pystytäänkö tapahtumia järjestämään vai ei? Karkaako osaava työvoima muualle, selvitäänkö tästä vuodesta ylipäätään?

Turussa perjantaina vieraillut tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sai kokoelman tällaisia terveisiä suoraan tapahtuma-alan ytimestä. Rajupaja-yrityksen liiketoimintajohtaja Jussi Mäkelä ja Sunborn Liven promoottori Pietu Sepponen kertoivat Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa Saarikolle paitsi omien yritystensä, myös alueen muiden yritysten tilanteesta.

Huoli tulevaisuudesta on kaikille yhteinen, kun koronarajoituksille ei näy loppua, eikä tapahtumia voi järjestää.

– Yleensä jos yrityksen liikevaihdosta tippuu 30 prosenttia, niin yritys on kriisissä. Nyt alan yritysten liikevaihdosta on tippunut 70 prosenttia – onko tälle edes enää sanoja, kysyy Mäkelä.

Mäkelä ja Sepponen siteerasivat puheenvuorossaan Turun yliopiston ja LiveFIN ry:n keräämää tietoa koronan vaikutuksista tapahtuma-alaan.

LiveFIN tilastojen mukaan Turun festivaalien aluetaloudelliset vaikutukset ovat vuodessa 34 miljoonaa euroa. Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munterin mukaan mainittu summa ei edes riitä, sillä arvoketjut alalla ovat äärettömän pitkiä, ja vaikutukset ulottuvat paljon laajemmalle kuin moni osaa ajatella.

Mäkelä ja Sepponen painottavat, että alalle tarvitaan tukitoimenpiteitä, jotka pelastavat yritykset.

– Tapahtuma-ala on tottunut pelaamaan riskeillä, tulomme riippuvat pääsylipputuloista. Nyt tämä ala pitää saada pysymään hengissä, Sepponen sanoo.

Useita tukimuotoja tulossa

Kulttuuripuolen ahdinko on ollut eduskunnan ja hallituksen yhtenä päällimmäisenä huolena viime päivinä yli puoluerajojen, sanoo Saarikko.

Hän arvioi, että monien tähän asti haettavissa olleiden tukien kriteerit ovat jääneet liian kapeiksi, mutta hän uskoo, että valmisteilla oleva, Valtionkonttorin jakama kustannustuki 3 tuo helpotusta alalle, ja jatkaa työtä, jota kustannustuki 2 on jo tehnyt. Lisäksi kulttuurialalle on tulossa opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema, joka on suunnattu erityisesti alalla toimiville freelancereille.

Parhaillaan pohditaan myös takuutukea, jossa valtio lähtee takaamaan tapahtumajärjestäjien riskiä tulevan kesän suhteen.

– Juuri nyt tapahtuma-alan pitää olla hereillä ja vaikuttaa voimakkaasti siihen, että takuutuelle saadaan oikeat kriteerit, sanoo Saarikko.

Kesä riippuu kolmesta asiasta

Kysymykseen siitä, onko kesällä tapahtumia vai ei, Saarikolla ei ole vastausta.

– Hallitus keskustelee tapahtumien avaamisesta viikoittain THL:n ja STM:n kanssa, mutta meillä ei ole tulevaisuudesta mitään varmaa tietoa, vain skenaarioita. Kaikki riippuu siitä, miten ihmiset käyttäytyvät. Jos nyt jaksetaan skarpata, uskon että kesällä on valoisammat näköalat ja käydään kohti normaalia elämää. Epidemiatilanne on kriittisessä pisteessä, joten emme voi vapauttaa tapahtumia nyt.

Saarikko sanoo, että kesä riippuu kolmesta asiasta: saadaanko väestö rokotettua miten nopeasti, miten muuntovirus tai virukset kehittyvät ja paljonko ihmiset jaksavat vielä rajoituksia.

Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa olivat mukana myös Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja, Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajan Jyrki Hakkarainen sekä Annika Saarikon erityisavustajan Markus Ylimaa, Keskustan V-S toiminnanjohtaja Hanna Vuola ja poliittinen sihteeri Antti Grönlund.

Heli Nieminen

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

04/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 19.04.2021


04-liite/2021Liite
to 19.04.2021


Seuraa meitä somessa