Julkaistu 22.02.2021 0          

Ulkojuhlat ja -kokoukset ovat valopilkku, koronaperuutukset taas riesa

Piikkiöläinen Kavalton tila päätti satsata ulkona järjestettäviin tilaisuuksiin, ja rakennutti syksyn 2020 aikana tilan yhteyteen kota-laavun. Se on nimetty rakentajansa, Antti-isännän, mukaan Anttilaksi. Kuvat: Riku Toivonen

Matkailualan yrittäjät ovat oppineet laittamaan nykyään sopimusehdot mukaan pientenkin porukoiden tilauksiin. Sellaisiin, jotka ennen sovittiin vaikkapa suoraan puhelimessa, ilman mitään kummempia muodollisuuksia. Varausehdot ovat nykyään tärkeitä siksi, koska peruutuksia satelee hyvinkin lyhyellä varoitusajalla ja löyhin perustein.

-Ei yleinen koronatilanne tai se, että porukassa on sairaustapauksia, riitä syyksi siihen, että koko tapahtuman voi perua pari päivää ennen h-hetkeä ilman, että siitä tulisi varaajalle mitään kuluja. Yrittäjä on jo ostanyt raaka-aineet ja palkannut väkeä töihin. Hän joutuu maksamaan henkilökunnalle riippumatta siitä, toteutuuko tilaisuus vai ei, sanoo Kavalton tilan yrittäjä ja Varsinais-Suomen yrittäjien varapuheenjohtaja Taija Kavalto.

-On eri asia, jos kokoontumisiin tulee rajoituksia viranomaisten taholta. Mutta se, että ”ei me tullakaan, kun on tämä korona” ei riitä peruutuksen syyksi. Kavalto sanoo, että moni pienyrittäjä ei uskalla lähteä perimään varauksista maksua, koska pelkää menettävänsä asiakkaat sen myötä. On siis pakko joustaa, vaikka siitä tulee taloudellisesti takkiin.

-Valitettavasti olen myös kuullut, että jotkut varaajat voivat sanoa peruutusta tehdessään, että jos tästä tulee jokin maksu, niin emme tule teille enää ikinä. Pienyrittäjä on siinä aika aseeton. Kavalto kehottaa peruutustilanteessa yrittäjää neuvottelemaan vastapuolen kanssa avoimesti.

-Tilaajalle voi antaa useamman vaihtoehdon sille, miten tilanne voitaisiin hoitaa tavalla, joka olisi molemmille järkevä. Esimerkiksi jos tilaisuus peruuntuu, asiakas voi ostaa edes tilaamansa ruuat, ja ne voidaan syödä vaikkapa asiakkaan omissa tiloissa.

Tiimipalaveri vaikka laavulla

Valoa matkailuyrittäjien arkeen tuovat pienet kokoukset ja tilaisuudet sekä erilaiset ulkona järjestettävät kokoukset ja juhlat.

-Ihmiset ulkoilevat ja retkeilevät tällä hetkellä muutenkin paljon, joten on tullut luontevammaksi pitää vaikkapa tiimipalaveri, hallituksen kokous tai vaikkapa pienet synttärijuhlat ulkona. Mekin rakensimme uuden kotalaavun Kavalton tilalle, ja se on ollut kannattava satsaus, sillä sille on ollut paljon kysyntää.

-Ne ovat ihania hetkiä, kun vaikkapa pitkään yhdessä työskennelleet kollegat, jotka ovat olleet puoli vuotta etätöissä, pääsevät taas tapaamaan toisiaan. Kyllä siinä tulee liikutuksen kyyneleet silmiin ihan meillekin, Kavalto sanoo. Hän muistuttaa myös ihmisiä siitä, etteivät pienten porukoiden kokoukset ja tilaisuudet ole kiellettyjä.

-Kun huolehditaan turvaväleistä ja käytetään maskia, on turvallista järjestää tilaisuuksia. Kaikissa yrityksissä tehdään ihan varmasti kaikki sen eteen, että tilaisuudet ovat turvallisia. Joka paikassa pestään ja puunataan, ja käytössä on nyt vaikka miten isoja tiloja, joissa saa varmasti pidettyä kahden metrin turvavälin.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

03/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.03.2021


03-liite/2021Liite
to 18.03.2021


Seuraa meitä somessa