Julkaistu 23.02.2021 0          

Raisiolainen Miikka Evesti ryhtyi toimitusjohtajaksi jo lukiolaisena

Kaikki alkoi siitä, kun raisiolainen Miikka Evesti valitsi Vaisaaren yläkoulussa valinnaisaineekseen ekonomian. Yrittäjäperheessä kasvanut Evesti oli siihen asti ajatellut, ettei yrittäjyys ole häntä varten. Evesti oli toki pienestä asti ollut usein kuljetus- ja konealan yrityksiä pyörittävän isänsä mukana tämän työkeikoilla ja kuunnellut mieluummin aikuisten keskusteluita kuin pelannut tietokonepelejä. Mutta koska koulu sujui mainiosti, Evesti oli ajatellut opiskella itselleen hyvän ammatin ja tavoitella mukavaa palkkatyötä.

Mutta sitten tuli ekonomia-oppiaineen kurssi, jossa toteutettiin projekti nimeltään Vuosi Yrittäjänä. Ja se oli Evesti elämässä käänteentekevä asia. Evesti perusti yhdessä ystävänsä Antti Laakson kanssa Somecoop-yrityksen, jonka ideana oli yhdistää somepersoonia ja yrityksiä.

-Nythän tuo on aivan arkipäivää, mutta silloin viisi vuotta sitten se oli aika lailla uusi ajatus, että somessa mainostettaisiin eri yritysten tuotteita, Evesti muistelee. Nuorten yritys sai hyvän alun ja tunnustusta, ja se valittiin Varsinais-Suomen parhaaksi.

-Olimme kuitenkin liian nuoria vielä silloin. Jos olisimme olleet vaikka 20-vuotiaita kuten nyt, elelisimme varmasti tuota yritystä pyörittäen, Evesti miettii nyt. Mutta aika oli toinen, ja kurssin päätyttyä yrityksen toiminta hiipui. Kipinä yrittämiseen sen sijaan oli syttynyt.

NGS neuvoo jopa pörssiyrityksiä

-Perustetaan yritys, jonka avulla yritykset voisivat kompensoida hiilidioksidipäästöjään, ehdotti Antti Laakso pari vuotta sitten. Evesti innostui heti. Seuraava vuosi kului pohjatyötä tehden: millaisia laskentapohjia tarvittaisiin, mitä asiantuntijat sanovat, miten Suomen metsät sitovat hiiltä. Ensimmäinen asiakas yrityksellä oli jo ennen y-tunnuksen saamista.

Taustatyöstä syntynyt NGS oli ensimmäinen suomalainen yritys, joka lähti tekemään päästökompensaatiohankkeita Suomessa. Lisäksi

NGS keskittyy pelkästään yrityksiin, ja sen asiakkaina on niin start upeja kuin suuria pörssiyrityksiäkin. NGS laskee yritysten hiilijalanjäljen ja suunnitelman siitä, miten sitä voisi pienentää. Keinoina voi olla esimerkiksi uusiutuvien energialähteiden käyttäminen ja liikematkustuksen vähentäminen. Pieni yritys voi kompensoida hiilijalanjälkensä saman tien, suurelle toimijalle voidaan luoda vaikkapa viisivuotinen suunnitelma päästöjen kompensoimiseksi. Evestin suunnitelmana on palkata yritykseen lisää työntekijöitä ja kasvattaa NGS:stä alan johtava toimija Suomessa.

-Ehkä joskus myymme yrityksemme esimerkiksi jollekin globaalille toimijalle, hän miettii. Mutta muutakin on tulilla. Viime syksynä Evesti perusti uuden yrityksen, joka ostaa ja myy edullisia kerrostaloyksiöitä ja kaksioita pääkaupunkiseudun reuna-alueilta, kuten Riihimäeltä, Lohjalta ja Lahdesta.

Maltillinen riskinottaja

Ulkopuolisen silmin Evestin valinnat näyttävät todella rohkeilta. Itse hän ei ajattele niin.

-En ole sinällään mikään riskinottaja, sillä teen paljon taustatyötä ja mietin eri vaihtoehtoja, ennen kuin teen ratkaisuita. Itse näen niin, että otan aika maltillisia riskejä, ja minulle on aina back up -suunnitelma.

-Olen hankkinut rahoituksen hankkeisiini itse, sillä en ole saanut vanhemmiltani taloudellista tukea yritystoimintaani. Evesti myöntää, että vaikka vanhemmat ovat ylpeitä hänestä, he kokevat myös huolta poikansa jaksamisesta. Evestin työpäivät kun ovat helposti yhdeksäntuntisia, ja joskus meileihin tulee vastailtua keskellä yötäkin. Evestilla on opiskelupaikka Turun kauppakorkeakoulussa, mutta opinnot ovat nyt jäissä työn takia. Työn ulkopuolella Evesti tapaa mielellään kavereitaan ja rentoutuu hyvän ruuan parissa ja luonnossa liikkumalla.

-Monet ystäväni ovat minua vanhempia, kolmekymppisiä, ja samanhenkisiä kuin minä. Ulkopuoliset ovat kommentoineetkin, että sinä ja ystäväsi ovat ihan samasta puusta veistettyjä.

Heli Nieminen

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

03/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.03.2021


03-liite/2021Liite
to 18.03.2021


Seuraa meitä somessa