Julkaistu 02.03.2021 0          

Paimioon poistotekstiilien jalostuslaitos luovutettiin - toiminta alkaa kesällä

Onpa tämä avara, ihastelevat Paimion elinkeinojohtaja Mika Ingi, Rester Oy:n hallituksen puheenjohtaja Outi Luukko ja Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki

Pohjoismaiden ensimmäinen poistotekstiiliä laajamittaisesti teollisuuden uusiokäyttöön käsittelevä jalostuslaitos aloittaa toimintansa Paimiossa tänä kesänä. Aikataulussaan valmistunut jalostuslaitos luovutettiin perjantaina 26.2 Resterin ja LounaisSuomen Jätehuolto Oy:n edustajille.

Itse jalostuslaitos on vielä tyhjä, sillä linjastot eivät ole vielä paikoillaan, mutta ne asennetaan maalis-huhtikuun aikana. Sen jälkeen päästään tekemään koeajoja, ja täydessä toiminnassaan laitos tulee olemaan tänä kesänä.

Noin 3 000 neliön jalostuslaitoksen rakennuttanut Rester jalostaa jatkossa Paimiossa yritysten poistotekstiiliä sekä teollisuuden hukkamateriaaleja. Laitokseen tulee vuokralaiseksi Lounais-Suomen Jätehuolto, joka taas käsittelee omalla linjastollaan kotitalouksien poistotekstiiliä. Jalostuslaitos pystyy vuosittain käsittelemään 12 000 tonnia poistotekstiiliä, mikä on noin 10 prosenttia Suomen tekstiilijätemäärästä.

Resterin ankkuroima aloite pyrkii rakentamaan Paimioon kiertotalousklusterin, joka yhdistää poistotekstiilin kuitujen jalostuksen ja uudelleenkäytön.

-Kaunis ajatuksemme on, että tämän myötä pystymme elvyttämään tekstiilialaa Suomessa, sanoo Rester Oy:n hallituksen puheenjohtaja Outi Luukko.

Laitoksesta syntyy kierrätyskuitua, josta voi tuottaa teollisuuden eri käyttökohteisiin esimerkiksi lankaa ja kangasta, eristysmateriaaleja, akustiikkalevyjä ja komposiitteja. Kuitua on mahdollista käyttää myös betonin sidosaineena.

Hanke on herättänyt kiinnostusta paitsi Suomessa myös kansainvälisesti, ja jalostuslaitoksella olisi tulevaisuudessa potentiaalia käsitellä tekstiilijätettä koko Itämeren alueelta.

Paimion kaupungin ja Yrittäjäyhdistyksen omistama Paimion Kehitys Oy tukee kiertotalousyritysten kehittymistä Paimiossa.

Heli Nieminen

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

03/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.03.2021


03-liite/2021Liite
to 18.03.2021


Seuraa meitä somessa