Julkaistu 02.03.2021 0          

Kolmen viikon ravintoloiden sulkua varten kehitteillä kompensaatiomalli yrityksille – Pääministeri pahoittelee sekavaa viestintää

Hallitus on esittänyt eduskunnalle, että ravintolat suljettaisiin maanantaina 8. maaliskuuta. Laki ja sen voimaantulo on eduskunnan käsittelyssä.

Työministeri Tuula Haatainen kertoi, että laki olisi voimassa kaikilla leviämis- ja kiihtymisalueilla, ja se koskisi myös terasseja, mutta ei yleisöltä suljettuja ravintoloita, kuten vanhainkotien tai henkilöstöravintoloita. Lain voimassaolon aikana ruoan ulosmyynti on sallittu.

– Käytännössä tilanne on sama kuin viime keväänä, Haatainen toteaa.

Pääministeri Sanna Marin torjuu ajatuksen siitä, että ravintolat pidettäisiin kiinni todellisuudessa pidempään, eli kolme viikkoa olisi vain alku. Marin vetosi välttämättömyys- ja oikeasuhtaisuusperusteisiin.

– Hallitus lähtee siitä, että ravintolat ovat kiinni kolme viikkoa. Sen jälkeen, emme palaisi tilanteeseen, jossa ravintoloita olisi normaalisti auki, vaan rajoitetusti, kunnes kärki on taitettu. Eli rajoituksia säilyy, mutta ei täysmittaisena.

Kompensaatiomalli kehitteillä

Ravintoloille on Työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteilla kompensaatiomalli, josta vastaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Se tehdään niin nopeasti, kuin aikaan saadaan. Viime keväänä käytössä olivat nopeutetut lomautusjärjestelyt ja työttömyyskorvaukset, jotka koskivat kaikkia aloja. Nyt kyseessä on yksi toimiala, joten niitä keinoja on vaikea saada sopimaan tähän aikatauluun ja toimialaan. Taloudellisia menetyksiä korvaamaan on parempi katsoa kompensaatiomalli, Haatainen sanoo.

Muiden tilojen, kuten yksittäisten vaatekauppojen tai ruokakauppojen sulkemiseen ravintoloita vastaavalla tavalla Suomessa ei Marinin mukaan ole lainsäädäntöä.

STM:n ja Avi:n viestintä kohtuutonta

Marin sai vastata myös kysymyksiin Avien laintulkinnasta.

– On kohtuutonta ihmisille ja yrittäjille, että eri tahoilla erilaisia käsityksiä. Pyydän anteeksi tulkintaerimielisyyttä. Tähän etsitään ratkaisua, joka saadaan tämän päivän aikana. Avilla on päätäntävalta alueilla, Marin toteaa.

Suomen Yrittäjät

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

03/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.03.2021


03-liite/2021Liite
to 18.03.2021


Seuraa meitä somessa