Julkaistu 18.03.2021 0          

Voittoja, tappioita ja sinnittelyä – uusi koronakirja kertoo yrittäjien arjesta vuonna 2020

Varsinaissuomalaisten yritysten koronatarinoita keränneellä Johanna Saarisella oli toisessa kädessään kynä, toisessa nenäliina, kun hän luki hänelle lähetettyjä tekstejä.

Toisille korona toi menestystä, toisille menetyksiä. Siitä ristiriidasta syntyi Saarisen toimittaman ja kustantaman kirjan nimi: Meidän mene(s)tys.

Uunituoreeseen kirjaan on koottu yhteensä 54 varsinaissuomalaisen yrityksen tarinat koronavuodesta 2020. Mukana on niin konkurssiin mennyt Hus Lindman -ravintola kuin liikevaihtonsa kolminkertaistanut Taideverkkokauppa Taiko. Ääripäiden väliltä löytyy monta tarinaa sinnikkyydestä – ja sinnittelystä.

Mukana on mara-alan yrityksiä, joiden tunnelma on odottava, sekä myös kaksi kauppiasta, jotka kertovat hyvin erilaiset tarinat siitä, mitä korona merkitsi vähittäiskaupalle. Mukana on myös Painotalo Painolan, Saarisen oman yrityksen tarina.

Kirja on tiettävästi ensimmäinen yrittäjien korona-ajan tuntoja luotaava teos Suomessa, ja mukana on yrityksiä Turusta, Kaarinasta, Naantalista, Raisiosta, Maskusta, Salosta, Pöytyältä, Ruskolta, Liedosta, Paraisilta, Vahdolta ja Mynämäeltä.

Jokainen yritys kertoo tarinansa kirjassa itse

Johanna Saarinen sai idean yrityksiin keskittyvästä koronakirjasta jo viime kesänä, mutta tuumi, ettei hänellä ole aikaa sen tekemiseen. Ajatus ei kuitenkaan jättänyt rauhaan, joten syksyllä Saarinen päätti, että olipa aikaa tai ei, kirja on pakko tehdä nyt, kun koronatuntemukset ovat yrittäjillä vielä tuoreessa muistissa.

–Tämä ei ole mikään masennuskirja, vaan tärkeää vertaistukea kaikille yrittäjille. Haluan myös, että pienyritysten tilannetta konkretisoidaan esimerkiksi päättäjille ja palkansaajille, Saarinen miettii.

–Jokainen tarina on omansa, mutta sanoisin että näitä kaikkia yhdistää se, että näiden tarinoiden yrittäjät ovat peruspositiivisia. He eivät heitä pyyhettä kehään, vaan suuntaavat katseensa tulevaan.

Jokainen yritys on kirjoittanut itse oman tarinansa omalla tyylillään. Osa yritystarinoista on parisivuisia, osa yli kymmensivuisia. Saarinen on oikolukenut ja editoinut tekstejä ja yhdenmukaistanut niiden muodon. Kirja on kokonaisuudessaan yli 270-sivuinen.

Yhteistyökumppanit mahdollistivat kirjan julkaisemisen

Kaarinassa toimivan Painolan osakkaana ja toimitusjohtajana työskentelevä Saarinen on kokenut koronan vaikutukset hyvin omakohtaisesti.

–Painolan liikevaihto laski viime vuonna 30 prosenttia, mikä tarkoittaa puolta miljoonaa euroa, sanoo Saarinen.

Yrityksessä tehtiin heti paljon sopeuttamistoimenpiteitä, kuten kulukuuri ja osa-aikaisia lomautuksia. Paljon on innovoitu ja luotu myös uutta.

Koronavuoden tuomien haasteiden vuoksi Saarinen kuitenkin päätti, ettei voi ottaa kirjan painamisesta aiheutuvaa taloudellista riskiä oman perheyrityksensä kannettavaksi.

–Olen todella kiitollinen, että sain tälle projektille neljä yhteistyökumppania. Varsinais-Suomen Yrittäjät, LähiTapiola Varsinais-Suomi, Mehiläinen Työelämäpalvelut ja Turku Business Region mahdollistivat tuellaan tämän kirjan julkaisun, Saarinen kiittää.

Kirjan on painanut Painola ja kustantanut Saarisen omistama Loistosaari Oy. Saarinen on luonut kirjalle verkkokaupan osoitteeseen koronakirja.fi ja lisäksi Facebook-sivut osoitteessa facebook.com/Koronakirja ja Instagram-tilin osoitteessa instagram.com/koronakirja. Kirjaa voi tilata netistä, lisäksi se on myynnissä ainakin Turun Kansallisessa kirjakaupassa.

Heli Nieminen

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa