Julkaistu 12.04.2021 0          

”Ajattele olkapäälle Sami Kuronen” – mentalisti Pete Poskiparta neuvoo, miten muistia voi treenata

Mikä olikaan työpaikan alaoven koodi ja kuka on tuo minua tervehtinyt ihminen. Miksen muista sitä viikonloppuna keksimääni hyvää ideaa - ja mihin ihmeeseen olen taas jättänyt autoni..?

Kuka tässä pystyy enää muistamaan kaikkea sitä, mitä pitäisi?

Ei hätää. Mentalisti Pete Poskiparta lohduttaa, että muistaminen on taito. Sitä voi treenata samalla tavalla kuin vaikka uimista tai juoksemista – ja jos ei treenaa, on turha odottaa pystyvänsä huippusuorituksiin.

Pete Poskiparran viides teos, juuri ilmestynyt Muisti keskittyy juuri muistamiseen, ja se summaa Poskiparran vuosien varrella kerryttämää tietoa. Kirja on laajuudeltaan reilut sata sivua, ja siinä on mukana paljon harjoituksia, joiden avulla muistiaan voi treenata.

–Muistilistoissa ja vaikkapa muistilapuissa ei ole mitään pahaa, mutta ideana on se, ettei olisi niin riippuvainen niistä!

Poskiparta neuvoo kirjassaan myös sen, miten oppii muistamaan listoja, miten ideat saa jäämään mieleen ja antaa vinkkejä opiskeluun. Y-lehden lukijoille Poskiparta antaa vinkkejä ihmisten nimien ja eri numeroiden muistamiseen.

Miten muistaisin nimet ja kasvot paremmin?

–Yleensä ihminen muistaa kasvot helpommin, mutta nimet ovat ongelma. Siksi pitää keksiä mielikuvia, joiden avulla ihmisen nimen voi muistaa. Jos henkilön nimi on vaikkapa Sami Virta, voi ajatella Sami Kurosen istumaan hänen olkapäälleen ja joen virtaamaan hänen silmiensä välistä, Poskiparta neuvoo.

–Tätä mielikuvaa tosin ei kannata kertoa tälle ihmiselle, vaan pitää sen vain itsellään, Poskiparta nauraa.

–Kannattaa myös miettiä, tarkoittaako etunimi jotain, kuten vaikkapa Toivo, Marja tai Anna. Sukunimet ovat usein sellaisia, että niihin saa liitettyä helposti mielikuvia, vaikkapa jos sukunimi on Isotalo tai Poskiparta, kuten minulla.

Mitä erikoisempi mielikuva, sitä varmemmin se jää mieleen.

–Nyrkkisääntö on, että mieli muistaa konkreettiset, hassut ja erikoiset asiat, ei tavallisia ja arkisia. Jos vastaasi tulee sata ihmistä, joista yksi on alasti, muistat sen yhden, et muita. Eli mitä erikoisemman muistisäännön keksit, sitä varmemmin sen muistat.

Miten muistaisin numerot paremmin?

Erilaisia koodeja ja tunnuslukuja on nykyisin valtavat määrät, ja moni sortuu käyttämään moneen paikkaan samaa lukusarjaa, jonka taatusti muistaa. Tietoturvan kannalta se on huono asia.

Poskiparta neuvoo ajattelemaan numeroita kuvina.

–Esimerkiksi kakkonen on uiva joutsen, nelonen taas purjeveneen purje. Jos pitäisi muistaa luku 24, ajattelisin siis kuvan, jossa on joutsenen ja purjeen. Näin luku jää paljon paremmin mieleen. Tämä voi tuntua monimutkaiselta, mutta niin varmaan tuntui vaikkapa kertotaulukin, kun sitä ensimmäistä kertaa lähti opettelemaan! Kun tämän ajattelutavan oppii, siitä tulee äkkiä tuttua.

Mentalistikin unohtelee välillä

Pitkän uran mentalistina tehnyt Pete Poskiparta on tehnyt korona-aikaan töitä kotoaan käsin, ja kertoo, että häntä on tilattu piristämään muun muassa etäpalavereita.

–Joskus henkilöstölle on laitettu etäkokouskutsu oikein kuivakalla otsikolla, ja kaikki ovat ihmetelleet, että minkä takia tällaisesta asiasta kokoustetaan perjantaina kello 14. Sitten kun kaikki ovat paikalla, ihmisille on kerrottu, ettei mitään kokousta ole, vaan nyt saa ottaa rennosti ja nauttia minun esityksestäni. Se on ollut todella hauskaa!

Poskiparta on tyytyväinen siihen, että on voinut tehdä työtään myös etänä, ja että keikkoja on riittänyt. Hän kantaa silti suurta huolta tapahtuma-alan työntekijöistä, sillä kaikkien työt eivät todellakaan taivu siihen, että voisi tehdä etänä.

–Esimerkiksi teknikot, lavastajat, puvustajat ja maskeeraajat ovat todella huonossa tilanteessa, Poskiparta sanoo. Itsekin hän lähtisi jo mielellään live-keikoille.

Entä muistaako mentalisti itse aina kaiken?

Poskiparta tunnustaa, että ei. Hän unohtaa toisinaan esimerkiksi avaimet kotiinsa – vaikka antaa kirjassaan neuvoja siihenkin, miten avaimet muistaa ottaa mukaansa.

Pete Poskiparran Muisti-kirjaa on myynnissä kirjakaupoissa ja Poskiparran nettisivujen verkkokaupassa, lisäksi sitä on tulossa myös kirjastoihin.

Heli Nieminen

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

04/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 19.04.2021


04-liite/2021Liite
to 19.04.2021


Seuraa meitä somessa