Julkaistu 16.04.2021 0          
”Kevät toi kevät toi fillarin…”

Työsuhdepolkupyörä on nyt verovapaa etu

Työmatkapyörän malli riippuu Tomi Kotirannan ja Mika Sevónin mukaan monesta seikasta, joita ovat oma kunto, työmatkan luonne ja moottorin käytön tarve. He veikkaavat, että retkipyörämalli tulee olemaan sähköpyöristä suosituin. Kuva: Päivi Marjomaa

Tänä keväänä saattaa pyöräteillä olla tavanomaista enemmän liikennettä, sillä töihin voi nyt pyöräillä verovapaalla menopelillä – joko luomuna tai sähköavusteisesti.

Kun Tomi Kotiranta ja Mika Sevón perustivat sähköpyöräkaupan toukokuussa 2019, molemmilla oli aiempaa kokemusta sekä yrittäjyydestä että liike-elämästä. Mutta pyöräkauppiaita he eivät ole olleet.

–On hyvä olla näkemystä laatikon ulkopuolelta. Liikeideamme perustuu sähköpyöriin, niiden myyntiin, liisaukseen ja huoltoon, mikä on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi, Tomi Kotiranta sanoo.

Yleinen kiinnostus sähköavusteisiin pyöriin ja sen myötä niiden kauppa on kasvanut huimasti Turun Länsikeskuksessa sijaitsevassa Onnipyörä Oy:ssä.

Viime vuodenvaihteessa voimaan tullut laki työsuhdepyörien verovapaudesta tullee räjäyttämään kysynnän.

–Lain vaikutusta on vielä vaikea arvioida; mikä on luonnollista kiinnostusta trendiin, mikä koronan lisäämän ulkoiluharrastamisen vaikutusta. Vertailukohdetta ei ole olemassa. Sähköpyörien yleinen break even tulee ennusteiden mukaan olemaan vuonna 2027, jolloin niitä myydään globaalisti yhtä paljon kuin ns. luomupyöriä, mikä merkitsee jäätävää kasvua, pohtii Mika Sevón.

Alkuvuodesta eniten kiinnostuneita on yrittäjien mukaan ollut 1–10 hengen yrityksissä, mutta myös isompia eriä on jo kyselty. Onnipyörästä saa neuvot kysymykseen kuin kysymykseen, myös tarkat laskelmat veroedun vaikutuksista palkkaan ja työnantajan kustannuksiin.

h>Kaikki hyötyvät työmatkapyöräilystä

Työmatkapyöräilystä hyötyvät niin työntekijä, työnantaja kuin ympäristö. Mika Sevónin mukaan työmatkapyöräily on parhaimmillaan, kun työpaikan sijainti on sopiva ja matkalla on hyvät pyörätiet. Suurin terveydellinen hyöty on työssään vähän liikkuville ja kaikille se on erinomainen kunnon kohottaja ja myös ilmastoteko. Päivittäisestä hyötypyöräilystä kiittää myös mielenterveys, virkeys ja jaksaminen.

–Moni asiakas on sanonut, että sähköavusteinen pyörä on ollut oman elämän laadun kannalta kaikkein paras hankinta. Uskon, että kiinnostus työmatkapyöräilyyn lisääntyy myös nuorilla, koska vain alle puolet heistä ajaa nykyisin ajokortin.

– Sähköpyörä on kirkkaasti edullisin sähköllä liikkumismuoto. Täydellä hyvällä akulla ajaa pitkälti yli 100 km riippuen avustustasosta, vastatuulesta ja ylämäistä, lisää Sévon.

Pyörän kulut voi jakaa useammalle vuodelle

Työsuhdepolkupyörä on nyt verovapaa luontaisetu, jos pyörästä ei aiheudu työnantajalle sataa euroa suurempaa kuukausittaista kustannusta.

Työnantaja voi hankkia polkupyöräedun työntekijöilleen joko leasing-sopimuksella tai ostamalla pyörän omaksi ja tarjoamalla sen työntekijän käyttöön. Pyörä on tarkoitettu työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön, sillä voi ajella työmatkojen lisäksi myös vapaa-ajalla.

Pyörä voi olla joko nykyisen palkan lisä tai nykyisen palkan osa, miten vaan työntekijän kanssa sovitaan. Etu koskee tietysti myös yrittäjää itseään. Jos kyse on palkanlisästä, edulla ei ole vaikutusta veronalaiseen palkkaan, mikäli etu on maksimissaan 100 euroa kuussa eli 1 200 euroa vuodessa. Mikäli taas polkupyöräetu sovitaan sisältyväksi nykyiseen palkkaan, se pienentää veronalaisen tulon määrää 100 eurolla kuukaudessa.

Pyörän kokonaiskustannus voi olla enemmän kuin 1 200 euroa, sillä kustannukset voi jakaa useammalle vuodelle. Etuun kuuluvat myös pyörään kiinteästi kuuluvat varusteet kuten valot, lukitus ja nastarenkaat sekä myös pyöräilykypärä.

Tarkemmat ohjeet löytyvät vero.fi -sivustolta.

Päivi Marjomaa

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

04/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 19.04.2021


04-liite/2021Liite
to 19.04.2021


Seuraa meitä somessa