Julkaistu 23.04.2021 0          

React-EU-rahoitus tukee yritysten kasvua ja investointeja

ELY-keskus on avannut React-EU-rahoitushaun. Rahoitus on suunnattu kasvua hakeville ja uudistumishaluisille pk-yrityksille. Varsinais-Suomessa halutaan buustata erityisesti alle viisi vuotta toimineita yrityksiä.

Uuden React-EU-rahoituksen tarkoituksen on tukea pk-yritysten selviytymistä ja uusiutumista koronakriisin aiheuttamassa tilanteessa sekä vauhdittaa merkittäviä investointi- ja kehittämishankkeita.

–ELY-keskus pyysi viime kesänä meiltä Turku Science Park Oy:ltä apua kartoittamaan sitä, millaisia investointitarpeita yrityksillä on. Me selvitimme asiaa ja tämä tuki on osin vastausta niihin tarpeisiin, joita kentältä nousi, kertoo johtaja Tero Piispanen HealthTurusta.

React-EU-rahoitusta voi saada erilaisiin kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin. Investoinneissa tukitaso on 10–30 % ja kehittämistoimenpiteissä 50 % hankkeen kustannuksista. Kehittämistoimenpiteissä avustus voi olla kuitenkin enintään 50 000 euroa hanketta kohden.

Investoinneissa hyväksyttäviä ovat vain koneet ja laitteet sekä aineettomat investoinnit, mutta Piispanen kertoo, että kehittämistoimenpiteissä avustusta voi käytätä palkkoihin, juokseviin kuluihin, alihankitapalveluihin sekä kansainvälistymishankkeissa myös esimerkiksi ulkomaanmatkoihin.

Toukokuun loppuun jatkuva haku on osa Euroopan Unionin elpymispakettia, ja rahoitus myönnetään yrityksille ELY:n yritysten kehittämisavustuksina. Kohderyhmään kuuluvat erityisesti teollisuuden alalla toimivat, kansainväliseen kysyntään suuntaavat matkailu- ja palvelualan yritykset sekä hyvinvointi-, sosiaali- ja terveysalan palveluita ja toimintamallejaan radikaalisti uudistavat pk-yritykset.

Piispanen kertoo, että Varsinais-Suomen ELY-keskus on linjannut, että se haluaa tukea erityisesti nuoria, alle viisi vuotta toimineita yrityksiä. Sitäkin pitempään toimineet yritykset huomioidaan erityisesti, jos näillä on kansainvälistymishaluja mutta ne eivät ole vielä tehneet vientiä.

Varsinais-Suomessa ELY-keskus arvioi saapuneet hakemukset alueellisten linjausten perusteella, joten hankkeilta edellytetään merkittäviä vaikutuksia joko yrityksen kansainväliseen kasvuun ja/tai positiivisia ympäristövaikutuksia (esimerkiksi vähähiilisyys ja kiertotaloudelliset ratkaisut).

Haku on avoinna 31.5.2021 asti, mutta avustusta kannattaa hakea nopeasti, sillä kustannuksia hankkeelle voidaan kirjata hakemuksen jättämisen jälkeen. Kehittämishankkeissa kannattaa huomioida myös verottajan vuosille 2021-2025 myöntämä alihankintamenojen lisävähennysoikeus.

Heli Nieminen

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

04/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 19.04.2021


04-liite/2021Liite
to 19.04.2021


Seuraa meitä somessa