Julkaistu 29.04.2021 0          

Kriisissä on helppo hukata bisneksen ydin

Kriisin hetkellä moni yrittäjä hukkaa helposti sen, mikä onkaan hänen bisneksensä ydin. Kun on tottunut toimimaan tietyllä tavalla, uuden tilanteen edessä voi tuntea suurta hämmennystä ja voimattomuutta.

Näin sanoo turkulainen bisnescoach Wiki Wikström – ja tietää mistä puhuu.

Kun korona iski Suomeen viime maaliskuussa, Wikströmin kalenteri tyhjeni siinä missä monien muidenkin. Pian eräs hänen ystävänsä soitti ja pyysi neuvoja siihen, miten tehdään konkurssi. Wikström toppuutteli ja ehdotti, että jutellaanpas nyt hetki ensin ja mietitään, olisiko muitakin vaihtoehtoja.

Ystävä sai puhelusta apua – ja kysyi, että ehtisitkö Wikström jutella erään toisenkin apua tarvitsevan yrittäjän kanssa. Puhelu seurasi toistaan, kun jokainen autettava tiesi toisenkin, joka tarvitsisi hyviä neuvoja. Lopulta Wikström päätyi auttamaan pro bono -hengessä yli 70 yrittäjää koronakriisin keskellä.

–Sain kuulla äärettömän surullisia tarinoita, mutta toisaalta oli myös hetkiä, jolloin vastapuoli oli niin innostunut, että tämän oli pakko lopettaa puhelu ja alkaa heti toteuttaa keksimiään ideoita.

Wikström sanoo, että vaikka hän antoi paljon, hän myös sai itse paljon. Kalenteriin tullut pakollinen pysähdys olisi muuten ollut aktiiviselle, toimintaan tottuneelle ihmiselle vaikea pala.

Wikström on perustanut valmennuksiin, konsultointiin ja coachingiin keskittyvän LeapMoon -yrityksensä vuoden 2015 lopussa, mutta esimerkiksi mentorointia hän on tehnyt jo 1980-luvulta lähtien.

–Minulla ei ole valmiita vastauksia, ne vastaukset ovat ihmisessä itsessään. Mutta minä osaan kysyä oikeat kysymykset. Mikä on bisneksesi ydin? Mitä pystyt toiminnassasi muuttamaan, esimerkiksi digitalisoimaan? Miten voisit saada lisää asiakkaita? Ja ennen kaikkea pyydän pohtimaan sitä, että mihin pitää nyt keskittyä.

Erityisen mielellään Wikström sparraa uusia yrityksiä löytämään toimintansa ytimen.

–On hienoa nähdä, miten ketterästi yrittäjät omaksuvat asioita, kun he löytävät ajatuksia ja ideoita, jotka resonoivat heihin. Joskus tuntuu, että voisin antaa kotitehtäväksi vaikka pitsinnypläystä, ja seuraavalla kerralla minulle esiteltäisiin valmis pöytäliina, Wikström nauraa.

Heli Nieminen

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

04/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 19.04.2021


04-liite/2021Liite
to 19.04.2021


Seuraa meitä somessa