Julkaistu 19.04.2021 0          

Linja-autoyritysten koronapiina jatkuu

Linja-autoliiton huhtikuun jäsenkysely kertoo edelleen jatkuvasta korona-ahdingosta – alan yrittäjien ja työpaikkojen tulevaisuus on vaakalaudalla.

Kyselystä selviää, että linja-autoalaa piinaava koronapandemia ei näytä helpottavan. Yritysten tilanne on edelleen tukala. Linja-autoliitto uudisti jälleen jäsenkyselyn koronakriisitilanteesta jäsenistölleen huhtikuussa.

Vastanneista 41% ilmoitti yrityksen liikevaihdon vähentyneen yli 50%. Puolella yrityksistä on edelleen henkilöstöä lomautettuna ja 40% yrityksistä on joutunut irtisanomaan henkilöstöä. Valtaosalla yrityksistä linja-autoja on poistettuna liikennekäytöstä (88% vastanneista).

Epävarmuus tulevaisuudesta on lisääntynyt. 32% ilmoitti yrityksen ehkä selviävän koronakriisistä ja noin 10% pelkää yrityksen kaatuvan. Noin 40% kokee valtioneuvoston suunnitelmat rajoitustoimien asteittaisesta poistamisesta myönteisenä – toimenpiteiden aikataulua kritisoitiin.

60% vastanneista uskoi kestävän vielä kuukausia, (6-12 kk), ennen kuin matkustajat palaavat joukkoliikenteen käyttäjiksi. Lähes 25% uskoi luottamuksen paluun kestävän jopa yli 1,5 vuotta. Yrityksistä 62% ilmoitti hakevansa uusinta 27.4. avautuvaa kolmatta kustannustukea.

Tilaus- ja matkailuliikenne pysähdyksissä

Tilausliikenne ja linja-automatkailu on ollut vuoden ajan käytännössä pysähdyksissä. Iso osa yrityksistä on ilmoittanut, että uusia tilauksia ei ole lainkaan. Tilausliikenneyrityksistä 95% kertoi liikevaihtonsa vähentyneen yli 50%. Markkinaehtoisen liikenteen yrityksistä lähes 40% ilmoitti liikevaihdon vähentyneen yli 50%.

Linja-autoliitto sanoo, että yritysten ja työpaikkojen säilymisen kannalta olisi elintärkeää, että koronarajoituksia päästäisiin purkamaan ja ihmiset liikkumaan joukkoliikenteellä.

Liitto korostaa, että Suomen koronan exit-strategiassa on huomioitava paluupolku takaisin linja-auton kyytiin koko maassa.

Terveiset hallitukselle puoliväliriiheen

Linja-autoala kaipaa valtiolta apua ja tukea. Liitto toivoo, että hallituksen kehysriihessä linjataan, miten joukkoliikennettä elvytettäisiin ja rahoitettaisiin vielä enemmän. Se muistuttaa, että palvelutason ei pidä antaa romahtaa, jos linja-autoliikenne halutaan pitää varteenotettavana kulkumuotona myös jatkossa.

Liitto sanoo, että valtion tuki on kokonaisuuden kannalta edullisempaa ja tehokkaampaa kuin palvelutason vähentäminen, sillä palvelutarjonnan uudelleenrakentaminen tulisi lisätukea kalliimmaksi.

Liiton mukaan tarvitaan myös markkinaehtoisen liikenteen erillinen tukiohjelma, ja lisäksi valtion olisi korvattava ostoliikenteen lipputulomenetyksiä (50->90 %), ja matkailuliikenne on otettava vahvasti huomioon exit-strategiassa.

Linja-autoliitto muistuttaa, että linja-autot ovat olleet turvallinen ja helppo matkustustapa koronapandemiankin aikana. Suomessa linja-autoihin kohdistuneiden varmistettujen tartuntatapausten määrä on ollut vähäinen.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

04/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 19.04.2021


04-liite/2021Liite
to 19.04.2021


Seuraa meitä somessa