Julkaistu 12.05.2021 0          
Viime kesänä kasvu oli 30%, syksyllä peräti 70%

Kemiönsaaren ja saariston kävijämäärät valtavassa kasvussa

Saaristo kiinnostaa kotimaisia matkailijoita enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kesä 2020 tarkoitti yli 30 % kasvua kävijämäärissä Kemiönsaaren ja saariston matkailutilastoissa. Syksyllä kasvu oli vieläkin suurempaa verrattuna aikaisempiin vuosiin: lähes 70 %.

“Tämä on huikea kehitys”, toteaa Kemiönsaaren kunnan matkailupäällikkö Benjamin Donner. Koronaepidemialla on ollut iso vaikutus matkailulukujen kehityksessä, mutta myös pidempiaikainen matkailutrendi on vaikuttanut kävijämäärien nousuun. Etenkin syksyiset kävijämäärit ovat olleet nousussa jo vuodesta 2016. Donnerin mukaan syynä on erityisesti se, että yrittäjät tarjoavat yhä enemmän palveluitaan myös kesäsesongin ulkopuolella. Palvelujen saatavuus on kävijöille ehdotonta.

Daniel Wilson ajaa Wilson Chartereiden venekyytejä mm. Bengtskärin majakalle ja Örön linnakesaarelle. Hän kertoo, että kiinnostus toukokuisiin Bengtskärin haahkaretkiin osoittaa saariston houkuttelevan myös huippusesongin ulkopuolella.

Saariston luontoaktiviteetit kiinnostuksen kärkipäässä

“Puhutaan paljon koronan tuomasta ulkoilubuumin kasvusta, ja siitä, että ihmiset hakeutuvat luontoon. Se näkyy valtavana kasvuna Kemiönsaaren matkailusivustoilla, osoitteessa visitkemiönsaari.fi. Vuoden 2020 aikana Kemiönsaaren luonto- ja kulttuuripolkuja sekä pyöräilyreittejä haettiin 655 % enemmän kuin vuotta aiemmin”, kertoo Donner.

Kemiönsaaren kunta, kyläyhdistykset sekä paikalliset organisaatiot ovat jo ennen pandemiaa nähneet kasvavan tarpeen luontoreiteille ja tehneet laadukkaita luontopolkuja. Nyt on myös Kemiönsaaren matkailusivuilla panostettu luontopolkujen reittikuvausten lisäksi reittikarttoihin, joita voi tulostaa itselleen tai joiden avulla voi suunnistaa maastossa mobiililaitteen avulla.

Etenkin Söderlångvikin kartanon luontopolut ja laavu kuuluvat niihin, jotka herättävät kiinnostusta.

Siv Vesterlund-Karlsson Söderlångvikista kertoo, että Söderlångvikin reittien lisäksi kulkee Purunpään niemellä uusi reitti, joka johtaa kulkijan upeisiin merimaisemiin ja yhteen Suomen kansallismaisemista. Se houkuttelee kävijöitä niin läheltä kuin kaukaa.

Söderlångvikin museo avautuu muutaman vuoden tauon jälkeen

Yksi Kemiönsaaren tärkeimmistä käyntikohteista, Söderlångvikin kartano, on remontoitu perusteellisesti viimeisen kahden vuoden aikana. Museo avaa uudistettuna ovensa 3.6.2021. Päärakennuksessa on taidenäyttely Amos Rexin kokoelmista esitellen avajaisnäyttelyssä ”Uusin silmin” mm. Sigrid Schaumanin, Rafael Wardin, Sulho Sipilän ja Ellen Thesleffin töitä.

Itse rakennus on saanut vaikutteita klassisesta italialaisesta arkkitehtuurista ja kartanon ympärillä levittäytyy omenaviljelmät ja kartanon puutarha. Miljöö itsessä on käymisen arvoinen. Söderlångvikin koordinaattori Hanna Vuorio-Wilson on toiveikas tulevan sesongin suhteen ja uskoo monen löytävän Söderlångvikiin. Hän kertoo, että upeat vaihtuvat taidenäyttelyt, jotka on koostettu Amos Rexin taidehelmistä ja koko Söderlångvikin ympäristö tekee paikasta sellainen, että sinne tekee mieli vierailulle yhä uudestaan.

Uudet reittivenereitit itään ja länteen lisäävät alueen vetovoimaa

Pyöräilijöiden Rannikkoreitti Hangosta vesiteitse Hiittistiin ja Kasnäsiin, ja siitä edelleen teitä pitkin Taalintehtaalle, Mathildedaliin, Tammisaareen ja takaisin Hankoon, on saanut vuosittain yhä enemmän pyöräilijöitä.

Upeita vene-etappeja Kemiönsaaren ja Hangon välillä kehitetään paremmiksi tänä vuonna. 1.7. lähtien kulkee reittivene viitenä päivänä viikossa Hangosta Hiittisiin ja Kasnäsiin sekä aina Söderlångvikin kartanolle saakka. Lisäksi lauantaisin on mahdollista matkustaa Paraisten suuntaan tai Paraisilta Kemiönsaarelle. Myös uusi reitti Hangosta Hiittisten ja Kasnäsin kautta aina Jurmon ja Utön saarelle lanseerataan tulevana kesänä.

Söderlångvikin on myös aktiivisesti edistänyt Söderlångvikin kartanolle suuntautuvaa reittiveneliikennettä, ja sekä koordinaattori Hanna Vuorio-Wilson että Kemiönsaaren kunnan matkailupäällikkö Benjamin Donner näkevät uudet reittiyhteydet tärkeänä lisänä saariston tarjonnassa.

“Reittien avaaminen pääkaupungin suunnalta Kemiönsaareen ja eteenpäin länteen on tärkeää koko saariston elinkeinon kannalta”, sanoo Donner. Tämänkaltaiset reittivene-etapit tekevät sen, että matkustaminen saaristoon on entistä helpompaa, useammalla on mahdollisuus matkustaa saaristoon ja viipymä koko saariston alueella pidentyy, kun ei tarvitse tehdä pistoja alueelle teitä myöten.

Saariston tapahtumat käyntiin tauon jälkeen

Iloisena uutisena ovat kaikki ne tapahtumat, jotka järjestetään nyt koronaepidemian tuoman tauon jälkeen. Söderlångvikissa järjestetään sesonginavajaiset. Sen lisäksi myöskin Baltic Jazz Festival, Kemiönsaaren musiikkijuhlat ja Sagalundin elämyspäivät ovat jo kertoneet ohjelmistaan ja moni muu tapahtuma seuraa perässä. Kaikki tapahtumat löytyvät Kemiönsaaren kunnan sivuilta.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Digipalvelu Aura Oy / DigiAura

Digipalvelu Aura Oy / DigiAura

Digiapu, Digihuolto, Digikauppa, Digitointi

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa