Julkaistu 19.05.2021 1          

Vanhan talon uumenista löytynyt yllätys innosti perustamaan kiertolaispanimon

Joskus elämä tarjoaa tilaisuuden, johon on pakko tarttua. Niin kävi turkulaisille Terhi ja Jussi Marinille, kun he löysivät taloaan remontoidessaan vessan lattian alta valtavan määrän vanhoja, mutta priimakuntoisia olutetikettejä ja esitteitä, joissa luki ”Uusi Oluttehdas”.

Etikettien visuaalisuus miellytti pariskunnan silmää, ja he päättivät säästää kaiken, mitä lattian uumenista löytyisi. Ensin etiketeistä piti tulla vain sisäpiirin vitsi, ja Marinit ajattelivat, että olisivat vaikkapa juhannuspöydässä tarjoilleet sukulaisilleen olutta pulloista, joiden kylkiin oli liimattu vanhoja etikettejä.

Jussi Marin alkoi kuitenkin selvittää, mistä etiketit oikeastaan olivat peräisin ja millainen yritys Uusi Oluttehdas oli ollut. Nopeasti kävi ilmi, ettei kyseessä ollutkaan mikä tahansa pieni paja, vaan kyseessä oli 1900-luvun alussa toiminut, aikanaan Turun suurin panimo, joka mainosti olevansa koko Suomen modernein.

Mitä enemmän Jussi Marin kaiveli tietoa, sitä enemmän tarina täydentyi. Kävi ilmi, että yrityksen perustanut pariskunta oli kuollut lapsettomana ja testamentannut omaisuutensa. Panimon nimi ja brändi olivat siis vapaasti käytettävissä.

Marinit varasivat kiireesti nimen itselleen ja perustivat yrityksen - tietämättä vielä siinä kohtaa täsmälleen, mitä sillä tekisivät.

–Olimme sitä mieltä, että tämä tarina on niin uniikki, että sen pitää tavalla tai toisella saada jatkoa, Jussi Marin sanoo.

Ensimmäinen olut valmistuu kesäksi

Koska oman panimon perustaminen olisi kallista ja vaatisi paljon ammattitaitoa, oli pakko keksiä jotain muuta.

–Minusta on luontevaa ostaa asiantuntijapalveluita työssäni, joten mietin, miksi sitä ei voisi tehdä myös nyt, Turun Teknologiakiinteistöjen viestintäjohtajana työskentelevä Terhi Marin sanoo.

Marinit päättivät verkostoitua panimoalalla, ja he kiittelevät sitä, miten ovat saaneet paljon hyviä neuvoja monelta suunnalta. Paraisilta löytyi yhteistyökumppaniksi suomalais-belgialainen olutasiantuntija Thomas Sjöberg, joka on nyt suunnitellut panimon ensimmäisen oluen Marinien toiveiden mukaan.

Samalla päätettiin, että Uusi Oluttehdas toimisi kiertolaispanimona, eli sillä on omat tuotteet, mutta toinen panimo valmistaa ne. Tuotanto aloitetaan lager-oluella, ja sitä tehdään erä kerrallaan. Yhteistyöpanimoksi löytyi RPS Brewing Kuopiosta.

–Ei ollut yksinkertaista löytää sopivan kokoista yhteistyöpanimoa, aivan pieni olisi helposti liian pieni ja siinä on riski, että heillä ei ole aikaa meidän tuotteillemme. Suuri taas on liian suuri. RPS on juuri sopivan kokoinen meille, kertoo Jussi Marin.

Ensimmäinen Uuden Oluttehtaan tuotantoerä on 4 000 litraa eli vajaat 12 000 pulloa. Ajatuksena on, että olut olisi myynnissä kesäkuun puolivälissä.

Tärkeintä on, että tarina jatkuu

Jussi Marin työskentelee luovana johtajana ja osakkaana startup-yrityksessä. Koska koronavuoden aikana töissä oli hiljaisempaa, Marin on pystynyt käyttämään reilummin aikaa Uuden Oluttehtaan asioihin, kuten lupaprosesseihin ja yhteistyökumppaneiden etsimiseen.

–Ilman koronaa tämä hanke olisi tuskin edennyt, hän miettii.

Jussi Marin on käyttänyt paljon aikaa myös Uuden Oluttehtaan brändäämiseen. Yrityksellä onkin jo somekanavat valmiina, ja kunhan tuotteet saadaan valmiiksi, voidaan myynti- ja markkinointi aloittaa toden teolla.

Yleisö on ollut kiinnostunut oluesta ja sen tarinasta, ja kaupatkin ovat suhtautuneet tuotteeseen alustavan myönteisesti. Mahdollisuuksia on paljon, ja tuntuu siltä, että paljon hyvää on tulossa.

– Meille on tärkeintä, että Uuden Oluttehtaan tarina jatkuu. Aika näyttää, löytyykö uudelle turkulaiselle oluelle kysyntää ja riittävätkö rahkeet vielä joskus oman tuotannon aloittamiseen.

Heli Nieminen

Kommentit

Riverside 19.05.2021 klo 15:05

Upea tarina ja loistavaa että noin hienot etiketit löysivät oikeat ihmiset. Näin niiden tarina jatkuu ja kun vielä saataisiin oluen valmistus Turkuun niin tarina olisi täydellinen. Maistetaan varmasti kun tulee kauppoihin.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa