Julkaistu 21.05.2021 0          
LSJH ja kaupan alan toimijat lanseeraavat uuden poistotekstiilinkeräyksen Lounais-Suomessa

Farkkuhupulla päällystetyt keräysastiat ilmestyvät toukokuussa kauppoihin ja kirpputoreille

Sinisellä farkkuhupulla päällystetyt KAMU-keräysastiat ilmestyvät kauppoihin ja kirpputoreille toukokuussa. Kotimainen KAMU-keräys on LSJH:n ja keräyskumppaneiden maksuton poistotekstiilinkeräys asukkaille. Keräykseen tuodusta tekstiilistä valmistetaan kierrätyskuitua Paimiossa.

KAMU-keräys on Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) uusi poistotekstiilien keräysmalli, jonka LSJH järjestää yhteistyössä kaupan- ja muotialan (KAMU = kauppa ja muoti) liikkeiden kanssa toukokuusta alkaen. Poistotekstiiliä ovat kuivat ja puhtaat, mutta esimerkiksi puhki kuluneet ja siksi käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit.

Tähän mennessä poistotekstiiliä on voinut LSJH:n alueella viedä maksutta muun muassa LSJH:n lajitteluasemille, poistotekstiilihallille ja lajittelukumppanien keräyspisteille. KAMUn myötä maksuton poistotekstiilinkeräys tuodaan sisätiloihin sinne, missä ihmiset arjessaan asioivat.

– KAMU-keräyksessä on tällä hetkellä mukana kymmenen toimijaa Turun seudulta. Alueen kirpputoreilla sekä Sokos Wiklundilla voi törmätä sinisellä farkkuhupulla päällystettyyn KAMU-keräysastiaan, kertoo keräyskokeilua organisoiva LSJH:n projektisuunnittelija Oskari Pokela.

Poistotekstiili on jätelajina herkästi pilaantuvaa, minkä vuoksi sitä on hankala kerätä samanlaisiin astioihin, kuin esimerkiksi taloyhtiöiden pihassa kerätään polttokelpoista jätettä. Kun KAMU-keräys tapahtuu sisätiloissa, pysyvät tekstiilitkin paremmin kuivina.

Tekstiileistä kierrätyskuitua Paimiossa

LSJH jalostaa KAMU-keräykseen tuoduista mekaaniseen kierrätykseen soveltuvista poistotekstiileistä kierrätyskuitua pilottivaiheen käsittelylinjastolla Paimiossa kesäkuusta alkaen.

– Poistotekstiilit avataan käsittelylinjastolla mekaanisesti kierrätyskuiduksi. Teemme tekstiileistä raaka-ainetta, jota erilaiset yritykset voivat hyödyntää uusien tuotteiden valmistamiseen. Yritykset voivat valmistaa kierrätyskuidusta esimerkiksi lankaa, eristelevyä tai vaikkapa terassilautaa, Oskari Pokela avaa.

Paimion linjaston läpi tulee kulkemaan yhden tunnin aikana 500–1000 kiloa tekstiiliä. Linjaston maksimikapasiteetti on viisi miljoonaa kiloa vuodessa.

KAMU-keräysastioiden farkkutilkkuhuput ovat yksi esimerkki poistotekstiilin hyötykäytöstä. Ne on valmistettu Lounais-Suomen alueelta kerätyistä vanhoista farkuista, ja niiden takana on tamperelaisyritys Piece of Jeans.

– Sekä asukkaat että me kumppanit pääsemme KAMU-keräyksen avulla osaksi tekstiilien kiertotaloutta. On hieno askel, että tällaista keräystä järjestetään ja saamme olla siinä osallisena, sanoo Piece of Jeans -yrityksen perustaja Moona Kansanen.

Keräysmallista tavoitellaan valtakunnallista

LSJH luo parhaillaan poistotekstiilin keräykselle ja lajittelulle kansallista ja yhtenäistä toimintamallia yhdessä muiden Suomen kuntien jätelaitosten kanssa. KAMU-keräyksellä voidaan täydentää jätelaitosten omia keräyksiä.

– Kokeilemme myymälöissä järjestettävää keräystä täällä Lounais-Suomessa, ja jos keräysmalli saa hyvän vastaanoton, se on helppo ottaa käyttöön myös muiden jätelaitosten alueilla, Pokela sanoo.

KAMUn avulla kuntien vastuulla oleva asukkaiden poistotekstiili kerätään vastuullisesti ja kaikki kerätty poistotekstiili käsitellään ja kierrätetään Suomessa.

KAMU-keräyspaikat toukokuussa 2021

Auran Aarteet (Aura)

Meijerikuja 1, Aura

Kierrätys- ja lähetysmyymälä Kellari (Kemiönsaari)

Kappelimäentie 6, Dragsfjärd

Kirppiscenter Länsikeskus (Turku)

Viilarinkatu 4, Turku

Kirppiscenter Manhattan (Turku)

Pitkämäenkatu 4, Turku

Lähimmäinen Kirpputori (Turku)

Linnankatu 7, Turku

Länsiykkösen kirppis (Turku)

Viilarinkatu 5, Turku

Naantalin seurakunnan kirppis (Naantali)

Piispantie 2, Naantali

Sokos Wiklund (Turku)

Eerikinkatu 11, Turku

Vaateapu Karderoopi (Turku)

Kaarlentie 2, Turku

Vadelmatarha Second Hand (Turku)

Nuppulantie 41, Turku

Mitä KAMU-keräykseen?

Tuo KAMU-keräykseen kuivat ja puhtaat, loppuun kuluneet ja käyttökelvottomat vaatteet sekä kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.

Pakkaa poistotekstiili tiiviisti muovipussiin ja sulje se huolellisesti, jotta tekstiilit eivät pääse pilaantumaan!

Älä tuo KAMU-keräykseen mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, pehmoeläimiä tai kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai vahvasti haisevia tekstiilejä. Lajittele ne polttokelpoiseen jätteeseen.

Myy suoraan uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset vaatteet ja kodintekstiilit esimerkiksi kirpputorilla tai lahjoita hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa