Julkaistu 27.05.2021 0          

Pysäköintikokeilut alkamassa Turun keskustan ja Kupittaan alueilla

Turun keskustassa ja Kupittaan alueella kokeillaan kesän ja osittain myös syksyn aikana auto- ja pyörä-pysäköinnissä uusia innovatiivisia ratkaisuja. Ensimmäiset kokeilut alkavat viikolla 22.

Tavoitteena on vähentää pysäköintipaikan etsimisestä aiheutuvaa turhaa autoilua, joka aiheuttaa päästöjä ja heikentää keskustan ilmanlaatua. Samalla etsitään ratkaisuja, joilla voidaan edistää turvallista pyöräpysäköintiä. Kaikkien kokeilujen tavoitteena on myös, että ratkaisut voivat jäädä pysyvään käyttöön.

Kokeilut toteutetaan yhteistyössä yritysten kanssa. Tavoitteena on kannattavan liiketoiminnan kehittäminen, koska se mahdollistaa palveluiden kehittämisen pysyväksi toiminnaksi.

Kokeiltavat palvelut lyhyesti

• Sujuva kadunvarsipysäköinti 1 (Brighthouse Intelligence Oy)

Brighthousen kehittämä SmartBox -ratkaisu käyttää älykästä ja tietoturvallista konenäkötekniikkaan pe-rustuvaa monikamerajärjestelmää, jolla luodaan tilannetieto noin 40 parkkipaikan alueesta Tuomiokirkon läheisyydessä.

• Sujuva kadunvarsipysäköinti 2 (Wapice Oy)

Kokeiluprojektin karttasovellus ilmoittaa vapaiden kadunvarsipaikkojen määrän Puolalankadulla ja se pe-rustuu viimeisimpään AI-pohjaiseen konenäköteknologiaan, joka integroidaan Wapicen IoT-TICKET data-alustaan.

• Keskustaliikenteen tilannekuva (Gispo Oy)

Tuotetaan informatiivisia ja helposti lähestyttäviä datavisualisointeja pysäköinnin ja keskustaliikenteen tilasta vuorovaikutuksellisen tietojohtamisen tueksi.

• Kadunvarsipaikan varaaminen (Kradient Intelligence Oy)

Kaupungintalon pysäköintialueella voi varata merkityn pysäköintipaikan etukäteen. Varauksen toteutu-mista seurataan kameran ja konenäön avulla

• Pysäköintipaikojen vertaisvuokraus (Shareway Oy)

Shareway-sovellus mahdollistaa yksityisten pysäköintipaikkojen vertaisvuokraamisen. Yksityishenkilöt, taloyhtiöt ja yritykset voivat laittaa parkkipaikkansa vuokralle silloin kun eivät itse paikkaa käytä.

• Tapahtumien aikainen pysäköinnin ohjaus (Enterlot Oy)

Pysäköintialueen valvoja ilmoittaa sovituin määräajoin sovelluksen kautta alueen autopaikkasaatavuuden, joka näkyy välittömästi tapahtuman kävijöille. Pilotointitapahtumina ovat The Tall Ships Races (5.-8.7.2021) ja Slipknotin keikka 7.8.2021, jos tapahtumat pystytään järjestämään koronapandemian helpottaessa.

• Opastettuna pysäköintiruutuun (YSP Oy)

Opastettuna pysäköintiruutuun -kokeilussa YSP Oy on kehittänyt etsiparkki.fi -palvelun, joka kerää ja jakaa informaatiota vapaista pysäköintipaikoista keskustakävijöille. Palvelun käyttäjä näkee jo ennakkoon, missä on asiointikohdetta lähin vapaa parkkipaikka ja saa sinne myös ajo-ohjeet. Palvelu julkaistaan kesän aikana kahdessa vaiheessa.

• eParkly -hanke

eParkly on Aalto-yliopiston Tietotekniikan laitoksen hanke. Asiakas (autoilija) saa mobiililaitteensa kautta tiedon, mitä valitsemassaan kohteessa pysäköinti maksaa, missä on tilaa ja miten sinne ajetaan.

• Turvallinen pyöräpysäköinti lisäpalveluineen (Punta Oy)

Polkupyörän pysäköinti konttiin, jonne avaimena toimii esimerkiksi oma puhelin. Lisäpalveluita turvalliselle pysäköinnille ovat tavaroiden säilytyslokerikko, sähköpyörän akun latausmahdollisuus sekä omatoiminen pyöränhuoltosetti.

Kokeilut ovat osa Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanketta, jota toteuttavat Turun kaupunki ja Turun ammattikorkeakoulu yhdessä yhteistyöyritysten ja sidosryhmien kanssa. Hanke on osa Smart and Wise Turku ja Keskustan kehittäminen -kärkihankkeita ja 6Aika-kaupunkistrategian mukainen.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa