Julkaistu 27.05.2021 0          

MaRa: Valtioneuvoston päätökset ravintola- ja kokoontumisrajoituksista mielivaltaisia – rokotukset etenevät, tartunnat vähenevät, mutta rajoitukset eivät lievene

Valtioneuvosto on torstaina 27.5. päättänyt säilyttää ennallaan anniskelu- ja aukioloaikoja koskevat rajoitukset viidessä maakunnassa.

Valtioneuvosto päätti jättää Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Keski-Pohjanmaan maakuntien ravintoloihin tiukat anniskelu- ja aukioloaikarajoitukset ennalleen. Ruokaravintoloiden tulee lopettaa anniskelu klo 19 ja muiden ravintoloiden klo 18 ja ravintolat tulee sulkea tunti sen jälkeen.

– Valtioneuvosto ei ole toiminut oman perustelumuistionsa mukaisesti, vaikka epidemiatilanne on helpottanut olennaisesti ja rokotukset edenneet. Ravintola-alan yrittäjät ja työntekijät ovat joutuneet sekä koronaepidemian että poliittisen järjestelmän jyräämiksi. Poliittinen järjestelmä on jo yli vuoden päättänyt, saavatko ravintolat toimia, työntekijät harjoittaa ammattiaan ja millaisin edellytyksin. Valitettavasti yrittäjät ja työntekijät ovat jääneet puolueiden välisten erimielisyyksien jalkoihin, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Lappi muistuttaa, että kyse on suuresta asiasta: jos viidessä maakunnassa sallittaisiin anniskelu klo 22 asti ja ravintolan sulkeminen klo 23, maakunnissa toimivat ravintolayritykset pystyisivät kutsumaan töihin arviolta 10 000 työntekijää.

– Yrittäjät ja työntekijät eivät kestä sitä, että heitä kuritetaan tällä tavalla. Muutamalla lisätunnilla anniskeluun ja aukioloon saataisiin valtavasti työntekijöitä töihin. Kun ravintolatoimiala on erittäin verointensiivinen toimiala, se toisi myös valtiolle paljon verotuloja, Lappi sanoo.

– En kuitenkaan voi ymmärtää, että hallitus suhtautuu tunteettomasti matkailu- ja ravintola-alan työntekijöiden syvään taloudelliseen ja henkiseen ahdinkoon. Alamme työntekijöistä noin 30 prosenttia on alle 26-vuotiaita nuoria, joilla ei ole taloudellisia puskureita. Myös lukuisten alamme oppilaitoksissa opiskelevien nuorten valmistuminen on viivästynyt harjoittelumahdollisuuksien puuttumisen vuoksi, Lappi toteaa.

Tapahtuma-, kulttuuri- ja urheiluala ovat vaatineet, että niitä kohdellaan yhdenvertaisesti ravintola-alan rajoituksiin nähden.

– Ravintoloiden ja tapahtuma-, kulttuuri- ja urheilutoimialojen toiminta perustuu elämyksiin ja ihmisten kohtaamisiin. Ne ovat läheisiä yhteistyökumppaneita. Sadat ravintolat toimivat museoiden, teattereiden, festivaalien, uimahallien, urheilu- ja jäähallien yhteydessä. Niidenkin toiminta on pysähdyksissä. Lisäksi toimialat tukevat toisiaan, Lappi sanoo.

Valtioneuvosto suosittelee, että leviämisvaiheen maakunnissa sisätiloissa voisi olla korkeintaan 10 henkilöä. Ulkotiloissa voisi olla 50 henkilöä ja lohkoihin jakamalla enemmän.

– Valtioneuvoston päätös merkitsee käytännössä sitä, etteivät messu- ja kongressiyritykset sekä kokouspalveluja tarjoavat hotellit, kylpylät ja ravintolat pysty aloittamaan kokousliiketoimintaansa. Niiden liiketoiminta on ollut käytännössä pysähdyksissä viime vuoden maaliskuun lopusta alkaen.

– Nämä yritykset ovat turvallisten tapahtumien järjestämisen ammattilaisia, joten valtioneuvoston päätös tuntuu kohtuuttomalta. Niille olisi tullut sallia tapahtumien järjestäminen suhteuttamalla sisään otettavien asiakkaiden määrä enimmäisasiakasmäärään, kuten ravintoloiden osalta on tehty. Lohkojako ei toimi kaikissa ulkona järjestettävissä tapahtumissa, esimerkiksi musiikkifestivaaleilla, Lappi toteaa.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa