Julkaistu 31.05.2021 0          

Turkuun nousee tuhansien neliöiden puurunkoinen ja puuverhoiltu tuotantorakennus

Turun lentokentän lähelle Aerotielle nousee pääosin puurakenteinen, lähes 5000-neliöinen toimisto- ja tuotantorakennus. Rakennuttamisesta ja toteutuksesta vastaa turkulainen Rakennus-Salama ja suunnittelusta Eero Lundén Lunden Architecture Companylta. Rakennuksen tuleva käyttäjä on turkulainen korkean teknologian vientiyritys DCA Instruments Oy.

Uudiskohde koostuu toimisto-osasta ja tuotantohallista. Tuotantohallin kaikki kantavat rakenteet on suunniteltu puurakenteisiksi ja sen julkisivun verhoilu on Siperian lehtikuusta. Tuhatneliöisen toimisto-osan sekä pysty- että vaakarakenteet toteutetaan puurakenteisina ja julkisivuverhoiluna on pääosin lasi.

DCA Instruments Oy laajentaa toimintaansa ja yli tuplaa uudisrakennuksen myötä nykyiset toimitilansa sekä palkkaa lisää korkean teknologiaosaamisen omaavaa henkilökuntaa. Tuotanto kattaa myös korkean tason suunnittelun ja suuntautuu sataprosenttisesti vientiin.

Puurakentamisen suurhankkeet uniikkeja

Toimitusjohtaja Jori Salamalla on runsaasti kokemusta puurakentamisen suurhankkeista. Rakennus-Salaman valmiita puukohteita ovat esimerkiksi Turun Pernoon toukokuussa 2019 valmistuneet puukerrostalot ja saman alueen päiväkoti.

Oman haasteensa puurakentamiseen tuo markkinoilla olevien vaihtoehtojen määrä.

Puurakentamisen suurhankkeissa ei ole käytettävissä yleisiä standardidetaljeja tai niin sanottua “business as usual” -mallia, kertoo Salama, ja jatkaa:

“Kaikilla toimijoilla on omat järjestelmänsä ja suunnittelun sekä toteutuksen mallit ovat edelleen osin kehitysvaiheessa. Viranomaistenkin työtä helpottaisi, jos toteutusratkaisut eivät aina olisi uniikkeja silloin, kun toimija ei aiemmin ole toiminut kyseisessä kaupungissa.”

Toisaalta kehitystyöhön ja tutkimukseen ollaan pakotettuja panostamaan, eikä sitä ole rakennusalalla Salaman mukaan koskaan tehty liikaa.

Rakennuslupa kaupungilta tuli kohtuullisessa aikataulussa, mihin rakennuttaja on tyytyväinen.

Puurakentamisen osuuden kasvattamisen tavoitteet korkealla

Puurakentaminen on Suomessa kasvussa, mutta edelleen volyymiltaan pientä.

Suomi pyrkii lisäämään puurakentamisen osuutta melko kunnianhimoisella ohjelmalla. Ympäristöministeriön syksyllä 2020 julkaisemien tavoitteiden mukaan puurakentamisen osuuden pitäisi olla 45 % kaikesta uudisrakentamisesta jo vuonna 2025. Näihin talkoisiin tarvitaan mukaan myös yksityistä rakentamista.

Puurakentamisen osuuden lisäämisen tavoitteena on rakentamisen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa