Julkaistu 02.06.2021 0          

Turun Tiedepuiston kannen kilpailumuoto ja aikataulu tarkentuvat

Turun Tiedepuiston kansihankkeen suunnittelualueen rajaus.

Itäharjun ja Kupittaan yhdistävän Tiedepuiston kannen alueen kilpailutus esitetään käynnistettäväksi kesällä julkisena hankintana.

Kokonaissuunnitelma ja siihen liittyvät mittavat infrahankkeet toteutetaan allianssimallilla. Hankinta viedään kaupunginhallituksen päätöksentekoon juhannuksen edellä.

Turun Tiedepuiston kansihankkeen tavoitteena on luoda suunnittelualueelle kaupunkitilojen sarja, joka muodostaa Tiedepuiston vahvan ja energisen ytimen. Julkista tilaa ja erilaisia palveluita yhdistävä alue tuo Tiedepuistoon lisää elävyyttä ja tukee alueen nopeasti kasvavan toimijajoukon sisällöllistä tekemistä.

Tavoitteet ovat samat, jotka Turun Tiedepuiston kärkihankkeeseen kuuluvalle Tiedepuiston kansi -hankkeelle on alun perin asetettu. Rautatien, Kalevanrampin, Kalevantien ja Karjakadun rajaamalle alueelle halutaan korkeatasoinen kokonaissuunnitelma, joka sisältää keskustamaista rakentamista, korkeita rakennuksia sekä monikäyttöisiä hybriditiloja.

Tiedepuiston alue on suunnitteilla olevan Tunnin juna -yhteyden ja muun joukkoliikenteen kannalta erittäin keskeinen, joten saavutettavuuden ja alueen sisäisen liikkumisen parantamiseksi tarvitaan toimivia ratkaisumalleja Kupittaan aseman ja liikkumispalveluiden liittämiseksi kokonaisuuteen.

Visiot ja tavoitteet ovat ennallaan, mutta kilpailutuksen toteutusmuodoksi on valittu allianssihankinta aiemmin kaavaillun tontinluovutuksen sijaan. Uutta on myös velvoitepysäköintilaitoksen ja Turun ammatti-instituutin Taito-kampuksen liittäminen mukaan hankintaan sekä mahdollisuus asuntorakentamiseen.

- Asumista sallitaan enemmän, koska toimitilojen kysyntä on muuttunut epävarmemmaksi. Taito-kampuksen mukaantulo puolestaan kasvattaa kaupungin roolia ja tuo lisää mahdollisuuksia sekä kannen että alueelle tarpeellisen pysäköinnin ratkaisuihin, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo.

- Kaupungin alkupanostuksella kehittäminen pääsee nopeammin käyntiin. Investoitu raha palautuu kaupungille rakennusoikeuden myynnin, rakennuslupaan sidotun velvoitepysäköinnin, pysäköintioikeuksien ja pysäköinnin maksuina laskelmien mukaan 10–15 vuodessa, Tiedepuiston hankejohtaja Timo Laine kertoo.

Uusi asemakaava ja maankäytön kokonaissuunnitelma

Hankinnan kohteena oleva suunnittelualue on pinta-alaltaan yli 16 ha ja se sijoittuu valtaosin Itäharjun teollisuusalueelle, joka on muuntuvan maankäytön aluetta. Alueella on tällä hetkellä mm. teollisuus- ja toimistokäytössä olevia alueita, yleisiä alueita, liikennealueita sekä niihin liittyviä vierialueita ja väliaikaisia pysäköintialueita. Valtaosa kiinteistöistä on kaupungin omistuksessa, mutta alueella on myös yksityisessä omistuksessa ja vuokrahallinnassa olevia alueita sekä valtion väylävirastolle kuuluva raidealue.

- Julkisen hankinnan infrahankkeet ja tarkempi suunnittelu kohdistuvat tulevan kannen ympäristöön kaupungin maanomistusalueelle. Koko suunnittelualueen asemakaavaa on tarkoitus uudistaa laajemmin kokonaissuunnitelman ja allianssivaiheen jatkokehityksen pohjalta yhteistyössä maanomistajien kanssa, Timo Laine kertoo.

Suunnittelualue muodostaa liikenteellisesti ja toiminnallisesti kokoavan keskuksen kahden nyt varsin erillisen kaupunginosan väliselle alueelle. Uudistusten myötä Helsinginkadun ja radan estevaikutus poistuu ja Itäharju tulee luontevaksi osaksi Tiedepuiston aluetta.

Tiedepuiston kannen hankintakokonaisuuden neljä osakokonaisuutta:

• Kokonaissuunnitelma, jonka pohjalta laaditaan asemakaava ja jonka osana muut osakokonaisuudet toteutetaan.

• Infrahanke, jonka osina ovat Helsinginkadun ja -radan ylittävä kansi sekä Itäharjun puolelle rakennettava velvoitepysäköintilaitos.

• Turun ammatti-instituutin Taito-kampus, joka saa synergiaetuja Turun AMK:sta ja alueen muista kampustoimijoista.

• Lisähankintamahdollisuudet (optiot), jotka on kannattavaa toteuttaa osana kansihanketta.

Hankinta on tarkoitus käynnistää kesäkuun lopulla heti Turun kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen, jolloin järjestetään myös avoin info kilpailukonsortioille ja medialle.

Tavoitteena on, että kilpailun pohjalta muodostettava allianssi voisi aloittaa suunnittelutyönsä keväällä 2022 ja että hankesuunnitelmat ja kustannusarviot tulisivat päätöksentekoon vuoden 2023 aikana.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa