Julkaistu 21.06.2021 0          

Itsemyötätunto tukee yrittäjän (työ)hyvinvointia

Kuva: Pekka Innanen

Käsi sydämelle, täyttyykö arki säntäilyistä, tekemättömistä töistä, tai repivästä riittämättömyyden tunteesta? Armoton suorittaminen ja tauoton työnteko nakertavat hyvinvointia ja jaksamista. Se, miten itseä kohtelee päivisin näkyy myös unen laadussa öisin.

Itsemyötätunto on taito. Sitä voi ja kannttaa opetella koko eliniän, sillä se on sähäkkää vastalääkettä stressille. Itsemyötätunto kysyy kanttia sanoittaa asioiden, olojen ja tunteiden todellista tilaa rehellisesti itselleen. Se, jos mikä, kysyy rohkeutta.

Jos myynti laahaa budjetoidusta ja liiketoiminta on epävakaata, voi hetkeksi pysähtyä ja hiljentyä kysyen omalta mieleltä: ”Mitä minä nyt tarvitsen?”. Jo yksi kysymys voi ohjata mieltä kohti ratkaisuja.

Tunnettu myötätuntotutkija, Teksasin yliopiston professori Kristin Neff suosittelee usein ´peilaamisharjoitusta´. Siinä yrittäjä kuvittelee itsensä tilalle samoja kokevan ystävän ja kysyy häneltä: ”Mikä häntä lohduttaisi?”. Kun lohdun sanoja, lauseita ja tekoja tulee mieleen, niiden avulla voi kohdata itsensä. Yrittäjäkin on oman lohdun, ymmärryksen ja välittämisensä arvoinen.

Myötätunto itseä kohtaan eletään kehossa ja mielessä todeksi, päivittäin. Kun kaikilla sanoilla, ajatuksilla, toiminnalla ja tunteilla on väliä, kannattaa miettiä, mitä miettii. Itsemyötätunto ei ole asia, joka kaivetaan laatikosta, pakon edessä käyttöön, ja hoidetaan alta pois. Itsemyötätuntoa tarvitaan, kun pää paukkaa villinä ajatuksista ja hartioita särkee.

Itsemyötätunto koostuu kolmesta ulottuvuudesta: ystävällisyydestä itseä kohtaan, yleisen inhimillisen ihmisyyden tajusta ja tietoisesta ja hyväksyvästä havainnoinnista.

Itsemyötätuntoista rakkauden tunnetta voi ripotella arkisiin pieniin hetkiin kahvinkeitossa, sängyn sijauksessa, tai vessaa siivotessa. Itsensä sättimisen ja sanoilla ruoskimisen sijaan, itseä voi myös silittää sanoilla myötäkarvaan: ”olkoon minulla voimia”, ”sallin hetken itseni levähtää”. Kun asioiden ei tarvitse olla täydellisellä tolalla vapautuu energiaa myös liiketoiminnan kehittämiseen.

Itsemyötätunto vahvistaa yrittäjän psyykkistä työhyvinvointia ja se heijastuu myönteisesti koko työyhteisöön.

Voi hyvin!

Vinkki: Linkistä voi tehdä itsemyötätuntotestin ja selvittää, miten itsemyötätuntoinen on.

Terhi Mäkiniemi
Kouluttaa, coachaa ja valmentaa, yrityksissä ja yrittäjiä

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa