Julkaistu 24.06.2021 0          

Elokuvakomissaari Teija Raninen: ”Elokuvan tekeminen on kuin loistoristeilijän rakentamista”

Elokuvakomissaari Teija Raninen ja näyttelijä, ohjaaja Minna Haapkylä Made in Finland -sarjan yhdellä kuvauspaikalla.

Turun alueella kuvataan tällä hetkellä kolmea suurtuotantoa: Power of Love -työnimellä kulkevaa saksalais-suomalaista elokuvaa, ohjaaja JP Siilin elokuvaa Sieniretki sekä Nokian tarinasta kertovaa Made in Finland – Tarina Nokiasta -tv-sarjaa. Lisäksi tähän kesään on suunnitella vielä kolmea muuta tuotantoa, joita ei ole vielä julkistettu.

Tuotannot Turkuun neuvotelleen Länsi-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen Turku Science Park Oy:sta on saldoon enemmän kuin tyytyväinen.

–Kun tällaisia tuotantoja neuvotellaan Turkuun, kyse on aina siitä millaisia kuvauslokaatioita meillä on tarjota, löytyykö täältä riittävästi eri alojen ammattilaisia ja miten rahoitus hoituu. Kilpailu eri maiden ja Suomessakin eri kaupunkien välillä on todella kovaa, sanoo Raninen.

Elokuvien ja sarjojen teko työllistää suoraan ja välillisesti valtavan joukon eri alojen ammattilaisia kuvausten alueella.

–Elokuvien tekeminen on kuin loistoristeilijöiden rakentamista. Kyse on hyvistä alihankitaverkostoista ja siitä, miten hyvin ne saadaan toimimaan, sanoo Raninen.

–Esimerkiksi Turussa kuvattu Mika Kaurismäen Tyttökuningas jätti yli kaksi miljoonaa euroa Turun talousalueelle. Summasta yli 70 prosenttia meni muualle kuin av-alalle. Tällaiset produktiot työllistävät osaajia cateringin, logistiikan, maskeerauksen ja puvustuksen kautta, ja lisäksi tarvitaan usein valtavat määrät rakennusalan ammattilaisia tekemään lavasteita, sanoo Raninen.

–Myös vaikutus kauppoihin on suuri, kun tarvitaan vaatteita, kankaita, koruja ja esineistöä. Kun Turussa kuvattiin kuusi Vares-leffaa, kaikenlaista tilpehööriä kuvausten tarpeisiin ostettiin loputa kymmenillä tuhansilla euroilla.

Raninen muistuttaa myös siitä, että elokuvia pystytään hyödyntämään matkailussa.

–Esimerkiksi Onneli ja Anneli -elokuvan ympärille järjestettiin kierroksia Kuralan kylämäessä ja Turussa on toteutettu Movie Walkeja. Lisäksi elokuvien kautta voidaan luoda uusia tuotteita ja palveluita.

Heli Nieminen

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Trans Aarnio Oy

Trans Aarnio Oy

Autokuljetuksia, Kuljetusliikkeitä, Maanrakennusala, Paalutustöitä, Rakentaminen

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa