Julkaistu 27.06.2021 0          

Työn määrä yrityksessä vähentynyt? – Käytä irtisanomisperusteita oikein

Vallitsevan poikkeustilanteen vuoksi työsopimusten irtisanominen tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä on koskettanut yhä useampaa yritystä. Tuotannolliset ja taloudelliset syyt irtisanomisperusteena on työnantajan suojakeino vaikeassa tai muuttuvassa tilanteessa. Jokaisen työnantajan tulisi kuitenkin muistaa, että mikä tahansa työn vähentyminen tuotannollisilla tai taloudellisilla syillä ei riitä irtisanomisperusteeksi.

Työnantajalla on oikeus päättää, missä laajuudessa yritystoimintaa harjoitetaan

Tyypillinen tuotannollinen tai taloudellinen peruste irtisanoa työntekijä on esimerkiksi yrityksen tuotteiden kysynnän laskusta johtuva työn vähentyminen. Työn vähentyminen voi johtua kuitenkin myös työnantajan omasta toimenpiteestä. Ei tulekaan unohtaa, että työnantajalla on oikeus tehostaa toimintaansa uudelleenjärjestelyillä, jolloin työnantajalle syntyy oikeus irtisanoa järjestelyn myötä työtehtäviä vaille jäävät työntekijät.

Olennainen ja pysyvä vähentyminen

Mikä tahansa työn vähentyminen ei kuitenkaan riitä. Työn on vähennyttävä olennaisesti ja pysyvästi. Jos vähentyminen on vain tilapäistä, kyseeseen voi tulla lomautus, mutta ei irtisanominen. Työnantajan vastuulla on myös seurata, että työ on edelleen olennaisesti vähentynyt työsuhteen päättymishetkellä. Jos näin ei ole, työnantajan on peruutettava irtisanominen.

Laissa on työnantajalle vielä muutama huomioitava seikka. Irtisanottaessa työntekijää taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä, työnantajan tulee ensin tarjota työntekijälle muita vastaavia työtehtäviä tai kouluttaa työntekijä mahdolliseen muuhun tehtävään, jos niitä on tarjolla. Lisäksi työnantajan on hyvä huomata, että mikäli työn määrä kasvaa neljän kuukauden kuluttua irtisanomisesta, työnantajan on ensisijaisesti tarjottava samankaltaisia työtehtäviä irtisanotulle työntekijälle. Vasta sen jälkeen voidaan työtä tarjota täysin uusille työnhakijoille.

Kolme neuvoa, joilla vältyt laittomalta irtisanomiselta

1. Varmista työsuhteen päättymishetkeen asti, että työ on edelleen olennaisesti vähentynyt. Peruuta irtisanominen, jos työn määrä kasvaa.

2. Varmista, ettei tarjolla ole muuta vastaavaa työtä tai työtä, johon työntekijä voitaisiin kouluttaa. Jos on, tarjoa sitä hänelle ennen irtisanomista.

3. Jos neljän kuukauden sisällä työntekijän irtisanomisesta työn määrä jälleen kasvaa, älä rekrytoi uusia työntekijöitä ennen kuin olet tarjonnut työtä irtisanotulle työntekijälle.

Oona-Maria Kultti, Visma Legal

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa