Julkaistu 19.07.2021 0          

Turun kauppakamari: Varsinais-Suomen vienti vetää lupaavasti

Turun kauppakamarin vahvistamien alkuperätodistusten määrä oli kesäkuussa 2021 yli 20 % suurempi kuin vuosina 2020 ja 2019. Tammi-kesäkuussa kasvua edelliseen vuoteen oli lähes 7 % ja vuoteen 2019 yli 20 %. Tämä kertoo siitä, että koronapandemian helpottaessa maailmalla varsinaissuomalaiset yritykset ovat hyvin kiinni orastavassa kasvussa.

”Viimeksi alkuperätodistuksia on vahvistettu näin runsaasti kesäkuussa 2010. Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, on vuodesta 2021 tulossa yrityksillemme hyvä vientivuosi. Elvytyspaketti tulee näkymään kysynnän kasvuna Euroopan markkinoilla ja on tärkeää, että yrityksemme pääsevät tarttumaan sen tuomiin mahdollisuuksiin. Matkustamisen rajoitukset ja rokotekattavuus on saatava kuntoon mitä pikimmin”, Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo peräänkuuluttaa.

Kauppakamarit myöntävät vientiyrityksille alkuperätodistuksia ja muita erityistodistuksia vientimaiden viranomaisten vaatimusten ja asiakkaiden tarpeiden mukaan. Asiakirjoja haetaan sen kauppakamarin alueelta, missä tuotanto tai toiminta tapahtuu. Alkuperätodistus osoittaa, missä tavara on tuotettu tai sitä on jalostettu merkittävästi. Todistuksia tarvitaan erityisesti viennissä EU:n ulkopuolisiin maihin. Runsaimmin niitä on haettu Turkin, Kiinan ja Venäjän vientiä varten.

Kauppakamarien myöntämien vientiasiakirjojen määrät osoittavat pitkällä aikavälillä hyvin viennin kehitystä erityisesti EU:n ulkopuolelle. Tiedot saadaan reaaliajassa ja niiden perusteella voidaan ennakoida viennin kehitystä.

Kauppakamarit arvioivat, että suurin uhka lupaavalle kehitykselle ovat tällä hetkellä matkustamisen rajoitukset.

”Vientiyritysten mukaan uusien kauppojen saaminen on yhä vaikeaa, jos yritysten edustajat eivät pääse paikan päälle tekemään myyntityötä kauppojen aikaan saamiseksi elvytyspakettien piristämiltä markkinoilta”, arvioi Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.

PerkinElmer Wallacin toimitusjohtaja Petri Kallio on pitkälti samoilla linjoilla.

”Koronatuotteiden osalta viime vuosi ja alkuvuosi ovat olleet meille hyviä. Huhtikuun alusta lähtien osin patoutunutkin kysyntä myös perustuotteiden osalta on piristynyt selvästi”, Kallio kertoo. ”Matkustus Suomesta asiakkaille päin on kuitenkin hyvin hankalaa. Rokotekattavuus pitäisi saada pian paremmalle tasolle ja toisen rokoteannoksen antamista tulisi kiirehtiä. Silloin voisimme lähettää työntekijämme turvallisemmin asiakkaiden luokse”, toteaa Kallio.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa