Julkaistu 27.07.2010 0          

Yrittäjä Heikki Routamaa vuoden 2010 Valtakunnan viralliseksi Unikeoksi

Valtakunnan Unikeko yrittäjä Heikki Routamaa ja muumit kiertueella Naantalin vanhassa kaupungissa. Kuva Esko Keski-Oja.

Vuoden 2010 Valtakunnan viralliseksi Unikeoksi on valittu naantalilainen yrittäjä Heikki Routamaa. Vanhan perinteen mukaisesti Heikki Routamaan valinta julkistettiin heittämällä hänet mereen tänään tiistaina Unikeonpäivänä klo 7.00 Naantalin vierassatamassa.

Yrittäjä Heikki Routamaa, Tampereella syntynyt, mutta kolmivuotiaana Rymättylään muuttanut, sai ensimmäiset kokemuksensa ja innostuksensa palvelu- ja ravintola-alalle kotoaan, kun perheen Rymättylän tilalla pyöritettiin 1960 - luvulla pensionaattia. Täysihoitolan lisäksi tilalla oli maanviljelystä. Sisämaan perheen saaristoon ja Rymättylään houkutteli saariston luonto ja maisemat. Kiinnostus alalle oli niin kova, että hän aloitti alan opiskelun Haagan hotelli- ja ravintola-alan opistossa.

Opiskelun aloittaminen vaati alan työkokemusta ja niinpä Routamaa oli mukana - työkokemusta hankkimassa legendaarisen Turun Hotel Marina Palacen avaamisessa ja toimi sen yökerhon hoitajana kahden vuoden ajan. Marinan jälkeen hän oli mukana Naantalin Tavastin Killan uudistamisessa ja uudelleen avaamisessa. Tavastin Kilta oli Suomen ensimmäinen ravintola, jonka yhteyteen avattiin kesäterassi. Silloinen Alkon paikallisjohtaja kommentoi kesäterassin anniskeluhakemusta tokaisemalla \"laita vaan, kuka nyt kadulla ryyppäisi\". Ei arvattu tuolloin mitä historiaa Naantalissa tuolloin 1970-luvun alussa tehtiin ja kuinka edistyksellisiä oltiin. Kesäterassi houkutteli uutuudellaan veneilijöitä, mökkeilijöitä, turisteja ja turkulaisia ja terassista tulikin suosittu kokoontumispaikka.

Koska Routamaalle oli tullut paljon kokemusta alalta ja erityisesti ravintoloiden uudistamiseen liittyvistä tehtävistä, pyydettiin häntä mukaan kehittämään myös Naantalin muiden ravintoloiden toimintaa. Hän on ollut mukana Seurahuoneen ja Rantaravintolan toimintojen kehittämisessä ja ideoinnissa, eikä Kaivohuonekaan ollut vieras paikka. Rantaravintola oli aikoinaan oikea menopaikka, johon oli pitkät jonot viikonloppuisin.

Routamaan oma yritystoiminta, joka oli alkanut jo 1970 - luvulla Turussa kahvilabaarien pyörittämisellä, kasvoi, kun Merisali siirtyi hänelle 1980-lopulla, ja jolloin Merisalin kahvilasta tuli ravintola. Kun silloinen Kala-Trappi, nyk. Ravintola Trappi ja kahvila Cafe Santala tulivat Merisalin naapurista myyntiin, oli hyvin luonnollista, että niiden toiminta siirtyi Heikki Routamaalle.

Tänään Routamaan ravintolat Naantalin rannassa tarjoavat tuhat asiakaspaikkaa. Ravintoloiden sijainti mahdollistaa tehokkaamman toiminnan, kun esim. tuotantoa eri ravintoloiden välillä voidaan yhdistää ja samalla keskittää toimintoja.

Lisäksi Heikki Routamaalla on reilun tunnin venematkan päässä Omenasaaressa kokous- ja virkistyskäyttöön vuokrattava saarikohde.

Routamaan pitkäjänteinen ja monivuotinen työ Naantalissa on luonut Naantalin rantaan ravintolamiljöön, joka on Suomessa vertaansa vailla. Naantalin rannan erilaiset ravintolat tarjoavat useita eri vaihtoehtoja sekä paikallisille että matkailijoille. Myös Routamaan panostusta ympärivuotisuuteen arvostetaan laajalti ja hänen ravintolatoimintansa on ollut ylläpitävä voima myös huonoina vuosina.

Tuore Unikeko tunnetaan ravintoloiden lisäksi innokkaana veneilyharrastajana ja koska työpaikka on veden äärellä, on vaikea erottaa työtä ja harrastusta toisistaan. Myös saunominen ja ruuanlaitto kuuluvat Routamaan lempiharrastuksiin ja Pirkko-vaimon kanssa hengähdetään sesongin päätteeksi lomamatkalla ulkomailla. Routamaa on myös aina aktiivisesti mukana, kun rannassa järjestetään veneilyyn liittyviä kilpailuja tai tapahtumia. Routamaa eli Ruti, kuten hänet myös tunnetaan onkin tuttu näky ravintoloissaan vuodenajoista tai vuorokauden ajasta riippumatta.

Uninen sankari molskautettiin mereen perinteiseen tapaan kuuden aikaisempien vuosien Unikekojen kantamana ja Paraatityttöjen ja satojen aamuvirkkujen kaupunkilaisten ja kesävieraiden saattelemana ja aplodeeraamana.

Valtakunnan Unikeko, yrittäjä Heikki Routamaan aamukarjahdus. Kuva Esko Keski-Oja.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Tammirauman Hunajatila

Tammirauman Hunajatila

Hunajanmyynti, Mehiläistenhoito

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

05/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.05.2019


Seuraa meitä somessa