Julkaistu 09.08.2011 0          
Kulttuuripääkaupunki tuo Turkuun uuden pysyvän taideteoksen

Remains kunnioittaa laivanrakennuksen historiaa ja laivanrakentajia

Portugalilaistaiteilija Alexandre Farton alias Vhilsin teos Remains kuvaa Turun laivanrakennushistoriaa ja kunnioittaa laivanrakentajia ennen ja nyt.

Turku on saanut uuden pysyvän julkisen taideteoksen merikeskus Forum Marinumin eteen. Portugalilaistaiteilija Alexandre Farton alias Vhilsin teos Remains kuvaa Turun laivanrakennushistoriaa ja kunnioittaa laivanrakentajia ennen ja nyt. Sen paljastuksen suoritti Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen Turussa tänään tiistaina 9.8.

Taideteos on kuuden metrin korkuinen ja yli viiden metrin levyinen laivan keula. Sen ulkopintaan on leikattu turkulaisten laivanrakentajien kasvokuvia. Teoksen sisäpuolella on kuvia Turun laivanrakennuksen ja satamatoiminnan historiasta, ja teoksen sisällä voi istua.

Alexandre Farto, joka tunnetaan taiteilijanimellä Vhils, on erityisen kuuluisa suoraan seinäpintoihin tekemistään ihmiskasvoista. Turkuun tulevan Remains-teoksen kasvokuvat on toteutettu ruostumattomasta teräksestä, ja ne on kiinnitetty ruostutettuun laivan keulaosaan. Toteutuksessa on käytetty vanhoja valokuvia turkulaisista satama- ja telakkatyöläisistä. Teos on tehty STX Europen Turun telakalla kesän 2011 aikana.

- Haluan teoksellani ylistää laivanrakennusteollisuuden vuosisataista roolia Turun historiassa. Telakoiden entisten työntekijöiden kasvokuvat heijastavat sitä, miten laivateollisuus on muovannut Turun kulttuuria ja historiaa – ja myös toisin päin. Tämä syvä vaikutuksen ja vuorovaikutuksen kiertokulku on osa historiallista sykliä, jonka merkitys on suurempi kuin Turun ja laivateollisuuden suhteen taloudellinen todellisuus, taiteilija Vhils kuvaa teostaan. Inspiraation teokseen Vhils on saanut vanhasta Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemästä laulusta Laivat puuta, miehet rautaa.

Turku 2011 -säätiön toimitusjohtaja Cay Sevón pitää teosta merkittävänä lisänä kaupungin taidekokoelmiin.

- Turku ei olisi Turku ilman vuosisatojen laivanrakennusperinnettä. Se alkoi Aurajoesta, ja se nosti kaupungin kukoistukseen. Haluamme muistaa niitä laivanrakennuksen ammattilaisia, jotka tätä työtä ovat tehneet ja toivon mukaan saavat edelleen tehdä, Sevón sanoo.

Teos on esillä Forum Marinumin pääoven edustalla noin viisi vuotta, ja se siirretään toiselle puolelle Aurajokea kaavoitettavan Telakkarannan alueelle sen valmistuttua vuonna 2015.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Turun Länsivankkurit Oy

Turun Länsivankkurit Oy

Matkailuajoneuvojen huolto, tarvikkeet ja varaosat, Matkailuajoneuvojen myynti, Matkailuautoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Tuorlan Majatalo

Tuorlantie 1 E, Kaarina

A 40-100, KP 5-25, R 80. Kokoukset, juhlat,yritystilaisuudet, luontoaktiviteetit, hostellimajoitus kauniissa kartanoympäristössä. Kauttamme myös Tuorlan tiedekeskuksen tilojen vuokraus.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa