Julkaistu 15.11.2005 0          

Viisi vuosikymmentä Killan parketilla

Killan alakerran 160-paikkaisen baarin seinää kiertää taiteilija Lasse Hakkalan maalaus jossa kuvataan ravintolavieraita Killan viiden vuosikymmenen ajalta. Maalauksen viimeistelytyötä seuraa Killan uusi omistaja Tiina Hookana.

Turkulainen ravintola Kilta tulee ensi vuonna toimineeksi samoissa tiloissa 50 vuoden ajan. Nimikin on pysynyt samana lähes puolen vuosisadan ajan. Nykyinen ravintoloitsija Tiina Hookana haluaa noudattaa perinteitä ja kehittää marraskuun alussa uutena avatusta Killasta aikuisten hyvätasoisen tanssiravintolan. -Meillä on hyviä tanssiorkestereita ja nostalgista musiikkia viime vuosikymmeniltä. Muutenkin vanha henki on säilytetty. Lukuisat kävijä muistavat edelleen myyntilauseet "Kyllä Kilta kotiolot voittaa" ja "Mukava ilta, sen takaa Kilta".

Viisi yksityistä omistajaa

Kilta on viisikymmenvuotisen taipaleensa säilynyt yksityisenä ravintolana, päätymättä ketjujen omistukseen. Hookana on ravintolan viides omistaja. Jokainen omistaja on jättänyt oman kädenjälkensä Killan historiaan ja jokainen vuosikymmen on jonkin verran muuttanut sisustusta ja kohderyhmää. Alakerta on ollut California Bar ja Britannia Bar, välillä tiloissa on toiminut menopaikka Speedway ja jossain vaiheessa Gilda-nimen alla on heitelty palloilla altaaseen putoavia merenneitotyttöjä. Viime vuodet Kilta on ollut nuorisopaikka.

Ravintola Killan historia sai alkunsa 1920-luvulla jolloin Rakennusmestariyhdistys päätti hankkia omat toimitilat. Omatalorahaston pesämuna saatiin neljäntoista kokouksessa olleen henkilön lahjoituksena. Pottiin kertyi heti 3.550 markkaa josta Onni kaisla lahjoitti yksin 2000 markkaa jotka oli juuri voittanut pursiseuran arpajaisissa.

Kolmekymmentä vuotta rahankeruuta

Kolmenkymmenen seuraavan vuoden ajan rahastoa kartutettiin monin tavoin, Tvärminnen tiiliä välittämällä, arpajaistoiminnalla sekä lahjoituksin. 30-luvun alussa yhdistys teki tarjouksen Kansallisosakepankin omistamasta puutalokiinteistöstä Humalistonkatu 8 a:ssa. Talo oli kehnossa kunnossa mutta sijainti oli hyvä. Alun perinhän tarkoituksena oli ollut rakentaa uusi talo. Kiinteistökauppa kaatui hintaerimielisyyksiin. Saman vuosikymmenen lopussa yhdistystä painoi huoli rahaston hupenemisesta inflaation edetessä ja Humalistonkadun kiinteistöstä tehtiin uusi korotettu tarjous. Kauppakirja allekirjoitettiin keväällä 1937.

Uudisrakennuksen suunnittelukilpailun ja viiden tuhannen markan palkintosumman voitti Tauno Silanterän ehdotus. Rahoituskin alkoi vähitellen olla kunnossa. Rakennuspuuhat keskeytyivät kuitenkin talvisodan ajaksi ja käynnistyivät uudelleen vasta vuonna 1950 kun Turku sai uuden rakennusjärjestyksen.

Pääurakoitsija A. Puolimatka oy:n koneet saapuivat tontille kesäkuussa 1955 ja harjannostajaisia juhlittiin marraskuussa. Rakennustoimisto Ruola oy suoritti viimeistelytyöt seuraavan vuoden aikana. Vuoden vaihteessa Killan nimikyltti kiinnitettiin talon julkisivuun ja ravintola Kilta avattiin tammikuussa 1956. Samalla Rakennusmestariyhdistys sai talosta uudet toimitilat.

Taloudelliset vaikeudet syöksivät yhdistyksen lähes selvitystilaan. Talousjärjestelyt tehtiin perustamalla erillinen yhtiö, Humaliston Tuki oy joka lunasti itselleen ravintolahuoneiston. Rakennustaidon Edistämissäätiö osti joulukuussa 1972 kaikki yhtiön hallussa olleet talon osakkeet itselleen, mikä päätti koko Humaliston Tuki oy:n toiminnan.

Elokuvia yli 20 vuotta

Vuonna 1961 ravintola Kiltaan liitettiin uusi baari, joka oli tehty Rakennusmestariyhdistyksen juhlasalin entiseen aulaan. Samalla yhdistyksen juhlasali muutettiin Bio Boston -elokuvateatteriksi ja säätiö sai kaipaamiaan vuokratuloja velkojensa maksamiseen. 1970-luvun alussa Kilta oli hyvässä vedossa ja vuokrasi säätiöltä vielä yläkerran kerhohuoneen. Kahdeksankymmenluvun puolivälissä Bio Boston lopetti yleisökadon vuoksi toimintansa ja Killan silloiset pitäjät tekivät siitä ravintolan.

Turun Rakennusmestariyhdistys on vuodesta 2002 lähtien ollut Turun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK. Killan kanssa samassa Humalistonkadun kiinteistössä toimii Turun Rakennuskeskus jota ylläpitää Rakentamisen edistämissäätiö. Keskus tarjoaa pienrakentajien neuvontaa ja kirjallisuutta.

Killan tulevaisuus on vähintään yhtä perinteikäs kuin menneisyyskin. -Uskon että asiakkaat haluavat tänä päivänä ketjuravintoloiden sijaan yksilöllisyyttä. Killan keittiö otetaan vuodenvaihteessa käyttöön ja ravintolaan voi tulla paitsi tanssimaan elävän musiikin tahdissa, myös syömään. Listalle otetaan vanhoja tuttuja annoksia. Myös yöruokaa tulee tarjolle, Tiina Hookana lupaa.

Perinteet vaativat hyvää pukeutumista

Asiakkaiden pukeutumiseen kiinnitetään huomiota hieman enemmän kuin ravintoloissa yleensä nykyisin. -Tässäkin asiassa haemme hiukan perinteitä. Roikkuvissa farkuissa ja t-paidoissa ei tanssiravintolaan tulla. Ravintoloitsijan tavoitteena on tehdä Killasta myös perhejuhlapaikka. -400 -paikkainen ravintola on juuri hyvän kokoinen häiden tai syntymäpäiväjuhlien pitopaikka, arvelee Hookana.

Avajaisilta marraskuun alussa huokui nostalgiaa ja monet illan ravintolavieraista muistivat Killan aikaisemmat vuosikymmenet hyvin. Pöydissä ja baaritiskeillä muisteltiin omaan elämään vaikuttaneita merkittäviä tapahtumia. -Täällä me aikanaan tansseissa tavattiin ja yli kolme vuosikymmentä on sen jälkeen yhdessä oltu. Kolmas lapsenlapsi syntyi edellisviikolla, kehaisee harmaaohimoinen herrasmies ja kietaisee kätensä vaimonsa ympärille.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

T & T Takuutyö Oy

T & T Takuutyö Oy

Ilmanvaihtokanavien mittaukset ja tarkistukset, Ilmastoinnin puhdistus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa