Julkaistu 26.06.2013 0          

Suomen ympäristöystävällisimmät viljelijät löytyivät Halikosta

Yhteistyössä WWF:n kanssa rakennettu kosteikko Laineen tilalla. Kuva: Sampsa Vilhunen/WWF

WWF ja MTK ovat palkinneet halikkolaiset Peppi ja Marko Laineen vuoden 2013 Suomen ympäristöystävällisimpinä viljelijöinä. Laineiden maatilayritystä kiitetään ympäristöasioiden laajasta huomioimisesta tilan kaikessa toiminnassa. Tila edustaa Suomea koko Itämeren alueen viljelijöiden kesken käytävässä kilpailussa, jonka voittaja julkistetaan elokuun lopussa.

Peppi ja Marko Laineen maatilayritys koostuu Mikkolan ja Muntolan tiloista. Se sijaitsee Halikon Hajalassa, joka kuuluu Salon kaupunkiin. Tilakokonaisuuteen kuuluu 190 hehtaaria peltoa ja 240 hehtaaria metsää. Laineet kasvattavat lampaita ja tuottavat muun muassa rehua, leipävehnää, mallasohraa, öljykasveja sekä viljan ja nurmen siemeniä.

- Laineiden maatilayritys on hieno esimerkki tavanomaisen tuotannon tilasta. Suhteellisen lyhyessä ajassa siellä on otettu käyttöön monipuolisia keinoja ympäristön suojelemiseksi ja kielteisten vaikutusten vähentämiseksi. Kyseessä on myös erinomainen esimerkki siitä, kuinka viljelijät voivat huomioida taloudellisen näkökulman rinnalla myös ympäristöasiat, kertoo meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen WWF Suomesta.

Tilalla on käytössä monipuolinen viljelykierto, talviaikainen kasvipeitteisyys sekä typen tehostettu hyödyntäminen, jotka kaikki osaltaan vähentävät ravinteiden huuhtoutumista pelloilta vesistöihin. Lisäksi tilalle on viime vuosina perustettu erilaisia suojavyöhyke-, monimuotoisuus- ja luonnonhoitoalueita. Yhteistyössä WWF:n kanssa on rakennettu kaksi kosteikkoa monimuotoisuuden lisäämiseksi ja ravinnevalumien vähentämiseksi. Itämeri ja vesien suojelu ovat lähellä viljelijäpariskunnan sydäntä, mutta toimenpiteillä on tärkeä merkitys myös maatalousympäristön luonnon monimuotoisuuden säilyttämiselle.

- Voittajat edustavat maataloutta, jossa ruokaa tuotetaan panostamalla hyviin satoihin kestävästi tehostaen. Tämä on maaresurssin käyttöä parhaimmillaan, sillä hyvillä sadoilla voimme turvata ruuantuotannon ja jättää tilaa luonnon monimuotoisuudelle, sanoo ympäristöjohtaja Liisa Pietola Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta.

Palkintoperusteluissa kiitellään myös sitä, että Laineet ovat halunneet jakaa tietoa tekemistään ratkaisuista ja valinnoista muillekin. He ovat esitelleet tilaa monille tiedonjanoisille ryhmille niin kotimaasta kuin ulkomailta ja olleet Järki-hankkeen nettisivuilla esimerkkinä siitä, millaisia toimenpiteitä viljelijät voivat tehdä ympäristön hyväksi osana varsinaista tuotantoa.

- Olemme iloisesti yllättyneitä palkinnosta! Tiloillamme on tehty ratkaisuja, joiden olemme kokeneet parhaiten sopivan meille ottaen samalla huomioon ympäristön ja vallitsevat olosuhteet. Palkinto kannustaa edelleen jatkamaan samoilla linjoilla ja toivottavasti innostaa myös muita viljelijöitä käyttämään ympäristöystävällisempiä viljelymenetelmiä, toteavat Peppi ja Marko Laine.

WWF ja MTK etsivät ympäristöystävällisintä maataloustuottajaa Suomesta nyt neljättä kertaa. Suomen kilpailu oli osa laajempaa WWF:n Itämeri-ohjelman ja Itämeren alueen viljelijöiden ympäristöfoorumin kilpailua. Kilpailussa valitaan jokaisesta yhdeksästä Itämeren maasta kansallinen voittaja, joka saa 1000 euron palkintosumman. Suomen kansallinen voittaja palkitaan lisäksi koko perheen virkistyslomalla. Kansallisten voittajien joukosta valitaan koko kilpailun voittaja, joka palkitaan 10 000 eurolla. Voittaja julkistetaan 27. elokuuta A Greener Agriculture for a Bluer Baltic Sea -seminaarissa Helsingissä.

Peppi ja Marko Laine. Kuva: Airi Kulmala/MTK

Suojavyöyhyke ja luonnonkosteikko Laineiden tilalla. Kuva: Airi Kulmala/MTK


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

BLOGIT

Liedon Säästöpankki

Rahan takii

Liedon Säästöpankki

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

11/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 14.11.2019


Seuraa meitä somessa