Omikronvariantti on vallannut alaa hyvin nopeasti.
Uutiset

Varsinais-Suomen koronatilanne ryöpsähtänyt

Koronaepidemia leviää Varsinais-Suomessa nyt uudella voimalla. Vuosi 2022 on alkanut valitettavien ennätysten merkeissä.

Alkuviikolla 3.1.–6.1. Varsinais-Suomeen kirjattiin 1505 uutta koronatapausta. Viikko sitten vastaavana aikana tapauksia oli 1168. Tyksin mikrobiologian laboratorio on viime päivinä tutkinut keskimäärin yli 1200 näytettä vuorokaudessa ja näytteistä positiivisia on ollut noin 29%.

– Emme ole vielä nähneet epidemian huippua. Omikronvariantti on vallannut alaa hyvin nopeasti. Likipitäen kaikki positiiviset näytteet ovat nyt omikronvarianttia. Sairaalahoidon tarve ei kuitenkaan ole vielä toistaiseksi lähtenyt samanlaiseen nousuun kuin tapausmäärät, mutta mahdollinen sairaalahoidon tarve ilmenee noin viikon viiveellä sairastumisesta, sanoo infektiolääkäri Harri Marttila.

Tällä hetkellä 14 vuorokauden ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on 100 000 asukasta kohti 895,5 eli voimakkaassa nousussa. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 594,7.

– Koronatartuntoja on todellisuudessa vielä enemmän, sillä kuntien tartunnanjäljitys on ymmärrettävästi pahasti ruuhkautunut. Osaa tartunnoista ei ole vielä ehditty rekisteröidä eikä tartunnan saaneisiin ole siten voitu olla yhteydessä, Harri Marttila sanoo.

Kotona tehtävien testien tulokset eivät luonnollisesti edes näy näissä luvuissa.

– Pienistäkin oireista on jäätävä kotiin. Suositan tekemään kotitestin, jos suunnittelee tapaavansa tuttavia ja erityisesti henkilöitä, joilla on heikentynyt vastustuskyky. Valitettavasti tilanteemme ei salli nyt kokoontumisia sisätiloissa, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Tyksissä on perjantaina 7.1. hoidossa 21 koronapotilasta vuodeosastoilla, teho-osastolla alle viisi. Uusia tehohoitojaksoja ei ole vuoden 2022 aikana alkanut. Koko lähes kahden vuoden epidemian aikana Varsinais-Suomessa on raportoitu 142 koronan vuoksi menehtynyttä (keski-ikä on 80,6 vuotta).

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu ensi viikolla. Epidemiatilannetta ja kansallisia linjauksia seurataan jatkuvasti.