Turun Tori
Paviljonkien keveys on syntynyt oivaltavalla lasin, puun ja teräksen yhdistelyllä. Estetiikka ja oivaltava teräksen käyttö miellyttivät raatia. Paviljongit edustavat hyvin myös kestävän kehityksen arvoja, sillä niiden ja koko torialueen lämmitys tapahtuu teräksisten energiapaalujen avulla.
Uutiset

Vuoden Teräsrakenne -palkinto Turun Toripaviljongin rakennesuunnittelusta

Turun toripaviljonkien kunnianhimoinen arkkitehtuuri asetti kiinnostavia haasteita rakennesuunnitteluun. Palkinto julkistettiin 23.11.22 Helsingissä Teräsrakenneyhdistyksen järjestämässä Teräsrakennepäivässä.

– Rakennesuunnittelun kannalta kiinnostavia haasteita syntyi rakennusten geometriasta. Hyödynsimme mallinnuksessa ja laskentamallien luonnissa parametrista suunnittelua. Parametrisen suunnittelun etuna on mahdollisuus iteroida rakenteita useampaan kertaan esimerkiksi talotekniikan yhteensovittamista varten, sanoo Swecon yksikönpäällikkö Mikko Sirén.

Palkintolautakuntaa miellyttivät Turun toripaviljongeissa etenkin sen estetiikka ja ainutlaatuinen teräksen käyttö

Paviljonkien keveys on syntynyt oivaltavalla lasin, puun ja teräksen yhdistelyllä. Paviljongit edustavat hyvin myös kestävän kehityksen arvoja, sillä niiden ja koko torialueen lämmitys tapahtuu teräksisten energiapaalujen avulla.

Turun toripaviljongit yhdistyvät maanalaiseen Toriparkkiin ja ne sijaitsevat kauppatorin reunoilla ja rajaavat torin suurta kaupunkitilaa pienempiin osakokonaisuuksiin.

Sweco vastasi paviljonkirakennusten rakennesuunnittelusta ja arkkitehteina ovat toimineet Schauman Arkkitehdit Oy:n ja Schauman & Nordgren Architects Ab. Lisäksi palkitaan tilaajana toiminut Turun kaupunki, pääurakoitsija Rakennustoimisto Jussit Oy ja teräsrakennetoimittaja VMT Steel Oy.

Sweco on ollut mukana Vuoden Teräsrakenne -palkinnon saaneessa kohteessa viimeksi vuonna 2019, kun Olympiastadion palkittiin eritoten sen ansiokkaasta katsomorakenteesta.

Olympiastadionin teräsrakenteiden valmistuksen ja asennukset toteutti JPV-Engineering Oy Aurasta.