Julkaistu 17.04.2020 0          
MAINOS

Yritysviestit

YardMate Oy: YardMate etsii kumppanit merenkulkualan yrityksille

1. YardMate Oy:n toimitusjohtaja Kari Härkönen kiertää puhumassa alan tapahtumissa, kuten Tampereen alihankintamessuilla ja ulkomaiden meriklusterien seminaareissa, sekä yliopistoilla ja korkeakuluissa motivoimassa tulevaisuuden lupauksia tehokkaaseen verkostoyhteistyöhön.

- Kun ajatellaan laivan tai vaikka ison risteilyaluksenkin rakentamista, tulee ensimmäisenä mieleen rauta ja hitsaaminen. Raudan osuus alusprojektista on kuitenkin vain noin 20 prosenttia. Suurin osa hankkeesta on jotain ihan muuta, sanoo YardMate Oy:n kansainvälisestä myynnistä vastaava Ismo Karjalainen

Vuonna 2017 perustettu YardMate avaa yhteistyömahdollisuuksia yrityksille, jotka toimivat laivanrakennuksen ja meriteollisuuden projekteissa sekä näiden alihankkijoina. YardMate etsii resursseja, tuotantoa ja apua sekä perinteisiin laivanrakennusprojekteihin että muihinkin meriteollisuuden tarpeisiin. YardMate-verkoston partneriyritykseksi liittyminen maksaa 740 euroa yrityksiltä, joiden liikevaihto on alle 10 miljoonaa. Suurempien yritysten liittymismaksu on 1470 euroa. Parhaan hyödyn verkostosta saa tarjoamalla aktiivisesti omia palvelujaan tai tuotteitaan muiden verkoston jäsenten käyttöön sekä tekemällä YardMaten kanssa kohdennetun B2B-myynnin provisiomyyntisopimuksen.

Meriteollisuus vastaa pientä kaupunkia

- Alihankintayrityksille ja uusille innovaatioille YardMate on kohdennettu myyntikanava, jonka avainsanat ovat meri ja laiva. Vastaavasti varustamoille, telakoille ja muille teollisuuden toimijoille YardMate etsii, testaa ja validoi heidän puolestaan potentiaalisia yrityksiä, tuotteita ja innovaatioita. Merkittävänä lähtökohtana uusia innovaatioita etsittäessä ovat energiatehokkuus, kustannussäästöt, ja kestävän kehityksen mukaiset ympäristöarvot. Miltä esimerkiksi kuulostaisi 15 prosentin polttoaineenkulutuksen vähentäminen, tai ekologinen keinotekoinen surffiaalto?

- Verkoston tarpeet ovat laajat. Laivanrakennus ja meriteollisuus ovat käsitteenä melkein yhtä laaja kuin kokonaisen pienen kaupungin infrastruktuuri. Verkosto ulottuu laivanrakentamisen palveluista sisustussuunnitteluun ja sairaanhoidon turvallisuuskoulutuksesta valokuvaamiseen. Joskus pitää löytää juristi, joka on perehtynyt laajemmin merenkulun asioihin, Karjalainen kuvailee yhteistyöyritysten laajaa kirjoa.

Keinoaaltoja avoveteen

- Meriteollisuuden alalla toimii lukematon määrä keskisuuria ja pieniä yrityksiä, joiden ongelmana on löytää oikea paikka pitkissä alihankintaketjuissa ja oikeat ihmiset, joiden kautta omaa tuotantoa tai palveluja pystyttäisiin tarjoamaan. Me tarjoamme kanavan, joka auttaa sopivia partnereita löytämään toisensa. Esimerkiksi jäsenyrityksemme Artwave on kehittänyt täysin uudenlaisen keinoaallon, jolle YardMate on löytänyt potentiaalisia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Artwaven teknologian kehittäminen tuotantovalmiiksi jatkuu Suomessa kaikessa hiljaisuudessa. Kilpailijoiden kalliit allasratkaisut ovat yleistyneet maailmalla nopeasti. Artwave poikkeaa kilpailijoista, sillä laivanrakennusperinteelle pohjautuva ratkaisu toimii luonnonvesissä ilman kiinteitä rakenteita. Laitteiston aiheuttamaa veden vaakakierron vaikutusta veden happiarvoihin tutkitaan parhaillaan. Alustavat havainnot viittaavat happiarvojen muutokseen käytön jälkeen myös usean metrin syvyydessä. Tämä voi vähentää happikatoa etenkin rajatuilla vesialueilla. Lisäksi pintavesikerrosten kierto vähentää muun muassa levälauttojen muodostumista.

Suuri osa YardMaten Oy:n hankkeista on kansainvälisiä, mutta Suomessa YardMaten maantieteellinen fokus on Varsinais-Suomessa ja Turussa, Turun telakan ympärillä. Myös Rauman ja Helsingin telakan toiminta on entisestään aktivoitumassa ja yhteistyöyrityksiä tarvitaan lisää. Toimitusketjut ovat pitkiä ja lonkerot ulottuvat usein Suomen ulkopuolelle, jopa eri maanosiin. Toiminnallisesti fokus jakautuu varustamoille esiteltäviin uusiin innovaatioihin, telakoille tuotaviin alihankintayrityksiin ja henkilöresursseihin, sekä jäsenten väliseen keskinäiseen yhteistyöhön.

Sata jäsentä ja määrä kasvaa

Verkoston jäseneksi voi liittyä millainen tahansa yritys, jolla on tarjota lisäarvoa klusterille. Suurin osa jäsenistä on suomalaisia yrityksiä, mutta myös Baltian alueen yrityksiä on mukana ja toistaiseksi ainakin yksi amerikkalaisyritys. Kaikkiaan jäseniä on noin sata ja määrä on voimakkaassa kasvussa. Verkostossa tarvitaan ja tarjotaan kovan luokan suunnittelu- ja tuotanto-osaamista. Taitoja ja työvoimaa etsitään yritysten tarpeisiin. Hitsaajia värvätään vaikka Latviasta, jos alan osaamista ei muualta löydy. YardMate kasvattaa parhaillaan yhteistyötä laajemman Itämeren alueelle, erityisesti Puolaan, jossa on paljon merenkulkualan osaamista. Neuvotteluja on meneillään myös eteläkorealaisten yritysten kanssa.

Liittyminen verkoston jäseneksi avaa mahdollisuudet yhteistyöhön, mutta toimeksiantosopimukset tehdään provisioveloituksella. Maksua ei peritä ennen kuin verkoston jäsenyrityksen kassaan on tullut yhteistyön kautta rahaa.

Asiakkaita etsitään alan ulkopuolelta ja maailmanlaajuisesti

- Partneriyritysten yhteen saattaminen toimii myös yli laivanrakennuksen ja merenkulun toimialan. Kun verkostossa tarjotaan uutta innovaatiota esimerkiksi ilmanpuhdistukseen tai dieselturbiinien polttoaineensäästöön, kumppanit ja asiakkuus saattavat hyvinkin löytyä myös alan ulkopuolelta, kuten teollisuudesta, ilmailualalta tai jostain muualta. Hyvin merkittäville innovaatioille saattaa löytyä vain muutama asiakas maailmanlaajuisestikin, mutta ne pitää jonkun löytää, Karjalainen korostaa.

Kari Härkönen.

Artwave Surf on yksi YardMaten jäsenistä. Patentoidulla teknologialla nostatetaan luonnollinen aalto avoveteen.

Engineering Forum Latviassa. YardMate Oy:n kansainvälisestä myynnistä vastaava Ismo Karjalainen eturivissä toinen oikealta.

YardMatella oli useita Match Making -keskusteluja Engineering Forum -tapahtumassa Latvian Jelgavassa.


YardMate Oy

Itäinen Pitkäkatu 4, 6th floor, 20520 TURKU

0400400535

www.yardmate.fi

kari.harkonen@yardmate.fi | ismo.karjalainen@yardmate.fi

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Autovuokraamo Lempinen St1 Stålarminkatu

Autovuokraamo Lempinen St1 Stålarminkatu

Autojen pesut, Autojen puhdistuspalvelut, Autojen ruosteen estokäsittely, Autovuokrausta, Kahviloita

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa