Julkaistu 12.05.2020 0          
MAINOS

Yritysviestit

Paimio Innovation Hub: Tekstiilien kierrätys käynnistyy 2021 - Ankkuriyrityksinä Rester Oy ja LSJH

Outi Luukko

Paimio Innovation Hubin kiertotaloushankkeen ensimmäinen vaihe on käynnistymässä, kun uusi suomalainen kiertotalousyritys Rester Oy rakennuttaa Paimion Yrityspuistoon uudentyyppisen tekstiilien kierrättämiseen erikoistuneen laitoksen.

Resterin laitoksessa pystytään mekaanisesti kierrättämään poistotekstiilit kuitua raaka-aineena käyttävien teollisuuden alojen käyttöön, ja sellaisena se on Skandinavian ensimmäinen. Syntyvästä uusioraaka-aineesta voidaan valmistaa esimerkiksi eristeteollisuuden tarvitsemia materiaaleja tai vaikkapa komposiitteja. 

- Parhaimmillaan puhtaasta kierrätyskuidusta voidaan valmistaa myös uutta lankaa tai kangasta – ja voimme siten edistää jopa tekstiiliteollisuuden palauttamisessa Suomeen, sanoo Resterin hallituksen puheenjohtaja Outi Luukko.

Resterin perustajina on joukko tekstiilialan edelläkävijöitä. Tavoitteena on vähentää tekstiiliteollisuuden ympäristöhaittoja ja hyödyntää muun muassa teollisuuden sivuvirtoja, kuten huonekalutehtaiden leikkuujätteitä.

- Rester on perustettu mahdollistamaan suljetun kierron palvelumalli teollisuuden hukkamateriaaleille tai yritysten poistotekstiileille, kertoo Luukko, joka on myös työvaateyritys Touchpointin toimitusjohtaja ja yrittäjä.

- Kierrätys on meillä Touchpointissa sydämen asia. Olemme hakeneet siinä kestävän kehityksen edelläkävijän roolia. Resterinkin asiakkaita voivat olla esimerkiksi isot työvaatteita käyttävät yritykset. Työvaatteitahan poistuu koko ajan: niitä uusitaan esimerkiksi silloin, kun mallistoja tai yritysilmettä uudistetaan ja tietysti myös luonnollisen kuluman kautta. 

Tuleva laitos pystyy vuosittain käsittelemään 6000 tonnia poistotekstiiliä. Mahdollisia materiaalivirtoja saadaan myös pesuloista, hotelleista ja sairaaloista. Myös yhteistyötä vaateliikeketjujen kanssa on pohdittu.

Synergiaa Paimion Yrityspuistosta

Resterin toiminta saadaan aloitettua Paimiossa vuoden 2021 alussa.

- Tietyt asiat ovat vieneet aikaa. Ranskalaisen laitevalmistajan tuotanto on ollut korona takia suljettuna, mutta nyt asiat etenevät taas joutuisasti. Meillä on koetoimintalupa toiminnan aloittamiseen, ja jo syksyllä palkkaamme laitokseen henkilöstöä, Outi Luukko kertoo.

Resterin alivuokralaiseksi Paimioon on tulossa myös Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, joka suunnittelee Turkuun kotitalouksien tekstiilijätettä hyödyntävää isoa kansallista post consumer -laitosta. LSHJ perustaa Paimioon pilottivaiheen jalostuslaitoksen.

- Uusi jätelaki tulee koskemaan kuluttajapuolen poistotekstiilejä, minkä vuoksi LSJH on panostanut erityisesti tekstiilien lajittelutekniikkaan. Tarvittaessa voimme ostaa heiltä tätä palvelua, Luukko selittää.

Juuri yhteistyö LSJH:n kanssa on yksi syy siihen, miksi viime kesänä perustettu Rester Oy on sijoittumassa Paimion Yrityspuistoon, mutta yhtä lailla Paimion kaupungin aktiivisuus kiertotalouden edistämisessä saa kiitosta Outi Luukolta.

Paimion kiertotaloushankkeen tavoitteena on luoda uutta kannattavaa liiketoimintaa nimenomaan tuomalla yhteen yrityksiä, jotka muodostavat innovatiivisia arvoketjuja poistoteriaalien kierrättämisessä.

Outi Luukko toivookin synergiaa myös muista alueelle sijoittuvista yrityksistä, jotka voisivat jatkojalostaa Resterin tuottamia kierrätyskuituja.

- Lokaalisuus on meille merkittävä arvo. Tonttihan on varattu kokonaan kiertotaloudelle, jolloin muun muassa ympäristörasitteet olisivat minimissä. Nyt jos koskaan voitaisiin saada tähän ympärille oikea ekoyhteisö tai Innovation hub, Luukko miettii.

Resterin hanketta tullaan skaalaamaan varsin nopeasti.

- Heti kun saamme ensimmäisen vaiheen toimimaan, siirrymme vaiheeseen kaksi, joka tulee vuosina 2024-25. Kolmatta vaihettakin, jossa meillä voisi olla jatkojalostuslinja, suunnitteillaan jo. Eli jos jollekin tuotteelle löytyy kysyntää, suunnittelemme siihen jatkojalosteen – tai, jos se tuntuu silloin järkevältä, mietitään myös kemiallisen kierrätyksen mahdollisuutta. Sellaisen laitoksen nielu olisi jo todella suuri, Outi Luukko toteaa.

Rester Oy:n uudentyyppinen laitos pystyy vuosittain käsittelemään 6000 tonnia poistotekstiiliä.

Tekstiilijäte on merkittävä ongelma. Pohjoismaissa syntyy vuosittain noin 350 miljoonaa kiloa poistotekstiiliä, josta Suomen osuus on noin 100 miljoonaa kiloa. Noin 80 prosenttia siitä päätyy edelleen poltettavaksi.


Paimio Innovation Hub

Paimion Kehitys Oy

puh. 040 758 7963/toimitusjohtaja Mika Ingi

www.paimionkehitys.fi

mika.ingi@paimio.fi

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Kaarinan Autokoulu Oy

Kaarinan Autokoulu Oy

Ammattipätevyyskoulutus, Autokoulu, CE- luokan koulutus

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

12/2020



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.12.2020


Seuraa meitä somessa