Päivitetty 27.01.2000Perinteisten illanviettojen sijaan etsitään elämyksiä

Hyvä valmistautuminen takaa onnistuneen kokouksen

Kokous onnistuu sitä paremmin, mitä enemmän aikaa ja vaivaa sen valmistamiseen käytetään. Kokousjärjestäjät voivat tarjota varsin monipuolisia palveluita, mikäli asiakkaan toiveet ovat tiedossa hyvissä ajoin.

- Kokousasiakkaat ovat vaativia. Kokeneet kokouksien järjestäjät tietävät, että toiveet on kuitenkin esitettävä etukäteen. Tämä on myös haaste meidän toiminnalle. Jo myyntivaiheessa pitää osata selvittää asiakkaan tarpeet, sanoo hotellipäällikkö Tuomo Ranki kylpylä- ja kongressihotelli Caribiasta.

Onnistunut kokous edellyttää, että kokonaisuus toimii pienimpiäkin yksityiskohtia myöten.

- Kaiken tulee toimia sovitulla tavalla kuten aikataulujen ja palvelujen. Tämä onnistuu, mikäli henkilökunta on riittävän ammattitaitoista. Caribiassa on aina paikalla vähintään yksi kokousisäntä huolehtimassa käytännön asioista.

Kokouksissa käytetään edelleen pääasiassa varsin perinteisiä välineitä kuten videota, fläppitaulua, tussitaulua ja piirtoheitintä. Uusin tekniikka, internet, multimedia ja videotykit, tekevät kuitenkin vahvasti tuloaan.

Ruokailu on osa kokousta

Lähes kaikkiin kokous- ja koulutustilaisuuksiin liittyy olennaisena osana ruokailu. Lyhyemmissä tilaisuuksissa selvitään kokouskahvilla ja pullalla, mutta koko päivän kestävissä tilaisuuksissa on useampia ruokailuita.

- Ruokatarjoilu suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa. Tilaisuuden luonne ja käytettävissä oleva raha määrittelevät tarjoilun lähtökohdat, sanoo ravintoloitsija Markus Heiniö Suomalaisesta Pohjasta.

Ruokalistan laadinnassa kannattaa käyttää mielikuvitusta. Pihvi on edelleen suosittu, mutta usein sen tilalle halutaan jotain muuta.

- Vaihtelu virkistää. Suomalainen Pohja käyttää aina sesongin mukaisia raaka-aineita kuten sieniä, riistaa, rapuja ja nahkiaisia. Perinteinen kotiruokakin on ihan hyvä vaihtoehto. Erityisesti paistetut silakat ovat suosittuja.

Elämyksistä potkua tiimityöhön

Kokouksiin halutaan yhä useammin liittää mukaan monipuolisia elämyksiä tarjoavaa yhteistä toimintaa kalastusretkistä luontoseikkailuihin. Elämyksiä haetaankin erityisesti juuri luonnosta.

- Tavoitteena on tarjota positiivisia tuntemuksia ja toimintaa, joka yhdistää ihmisiä. Tämä vahvistaa työporukoiden tai tiimien yhteishenkeä. Onnistuminen tässä edellyttää hyvää valmistautumista ja olosuhteiden huomioon ottamista, sanoo yrittäjä Ia Ölander Hotelli Strandbosta, Nauvosta.

Illanvietot rakennetaan joka ryhmälle erikseen toivomusten mukaan. Suunnittelussa pitää ottaa huomioon ihmisten erilaiset kuntotasot. Kaikkien, ei ainoastaan hyväkuntoisten, pitää pystyä nauttimaan ohjelmasta. Hyvä valmistautuminen on myös muuttuvien sääolosuhteiden huomioimista ja varasuunnitelmien tekemistä.

Hotelli Strandbo ja samaan yritykseen kuuluva Hotelli Kalkstrand Paraisilla ovat erikoistuneet elämysmatkailuun. Normaalin hotellitarjonnan lisäksi yrityksellä on tarjota majoitusvaihtoja hyvätasoissa saaristohuviloissa, entinen merivartioasema Fagerholmissa, useita moottorialuksia esimerkiksi satamamurtaja jääolosuhteisiin sekä ilmatyynyalus, savusaunoja sekä seikkailusaari erämaaoppaineen ja luontoratoineen.

- Meidän vahvuuksiamme ovat pitkä kokemus ja hyvä saariston tuntemus. Tarjoamme asiakkaille aitoja saaristolaistuotteita ja yksilöllisesti räätälöityjä paketteja. Kilpailuvalttimme on maailman kaunein saaristo, uskoo Ia Ölander.

Elämyksiä voidaan tarjota myös kaupunkihotelleissa ja -ravintoloissa. Caribian kokousvieraista noin puolet viettää aikaansa teemakylpylässä. Suomalainen Pohja puolestaan on järjestänyt lukuisia viini- ja ruuanvalmistuskursseja sekä tekee tiivistä yhteistyötä erilaisten ohjelmajärjestäjien kanssa. -vh.

Yrittäjyysvuosikymmen yrityskoulutus-lehti 1/00

paluu